Molai – pomoc malomocným v Nigérii

molaiiiV roce 1950 nigerijská vláda povolila místní církvi vybudovat nemocnici pro malomocné. Celá situace se však s postupem času vymkla z rukou. Když si lidé přicházeli do nemocnice pro léky, mnoho z nich bylo velmi slabých, a proto se rozhodli zůstat a žít hned vedle nemocnice. Pozemek, na kterém malomocní lidé žijí, patří státu. Většina obyvatel žije jen v provizorních chatrčích. To, co bylo jen provizorní a dočasné, se díky jejich špatnému zdravotnímu stavu stalo běžným standardem.
Současná vláda se velmi rezolutně vyslovila, že chce, aby se všichni lidé, kteří bydlí na její půdě vedle nemocnice, vystěhovali. Pro většinu obyvatel to znamená ztrátu domova.
V loňském roce byl z prostředků Nadačního fondu Nehemia zakoupen pozemek, na kterém časem vznikne nová vesnice pro malomocné.dsc000701
V současné době není možné z důvodu nedostatku financí budovat domy, proto molaiští obyvatelé používají zatím celý pozemek k farmaření. Dosud byl pozemek rozdělen na jednotlivé parcely, kterou si každý obyvatel ohraničil malou kamennou zídkou.
Nový pozemek leží hned přes cestu od stávající vesnice, což vesničanům umožňuje jej plnohodnotně střežit proti krádeži. V Nigérii se často stává, že vám lidé “ukradnou” půdu, a to jednoduše tak, že si na ní bez jakéhokoliv povolení něco postaví.
Dvě místní církve jsou zapojeny do praktické pomoci a poradenství molaiským obyvatelům. V neposlední řadě jim také pomáhají zajistit stavební povolení. Církev z města Jos se rozhodla uspořádat sbírku, jejíž výtěžek bude použit na zakoupení cementu pro stavbu domů.
Aktuální potřebou jsou stále prostředky na stavbu domů a celé infrastruktury vesnice.

Znovu děkujeme za vaši podporu a pozornost.

S požehnáním
Kyle Abts
vedoucí projektu Molai v Nigérii

Pokud máze touhu pomoci malomocným v Nigérii použijete, prosím číslo účtu 100 113 352/0300 variabilní symbol 5500 – “Molai – vesnice malomocných”

Příspěvek byl publikován v rubrice Humanitární pomoc, Zprávy z projektů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.