Pomoc na Ukrajinu přichází v pravý čas

img_0489Pomoc pro Anželu
Pár dní před mým únorovým odjezdem na Ukrajinu jsem dostal zprávu, že 13letá Anžela, která žije v dětském domově Otčij dom v Kyjevě, potřebuje naši pomoc. Do domova přišla v červnu 2008. Dívce byl diagnostikován nanismus (trpasličí vzrůst) – tělo neprodukuje potřebné množství růstového hormonu.
V 10 letech Anžela vypadala na 7letou dívku, měřila jen 115 cm. Od svého příchodu do dětského domova Anžela prodělala několik hormonálních léčebných cyklů. Za dva roky Anžela vyrostla
o 14 cm, nyní měří 129 cm. Její léčba je velmi nákladná. Pětkrát týdně si píchá růstový hormon Saizen. Měsíčně Anžela potřebuje 1000 eur, Otčij dom nemá na nákup injekcí pravidelné sponzory a sponzoři se hledají velmi těžko. Dva dny před odjezdem jsem oslovil pár lidí, kteří se k Anžele neobrátili zády a na její léčení přispěli, a ke konci mého pobytu v Otčim domě tak Nehemia poslala částku 2000 dolarů. Tímto bych vám chtěl poděkovat za nezištnou pomoc. Nehemia i nadále sbírá prostředky na léčení Anžely, takže pokud se Pán dotkl vašeho srdce, kontaktujte prosím kancelář Nehemie.

Dětský domov rodinného typu v Radomyšli
V létě to budou dva roky, co se pod záštitou Otčiho domu otevřel dětský domov rodinného typu v Radomyšli v Žitomirské oblasti. Adoptivní rodiče Saša s Irou pracovali dva roky jako rodiče–vychovatelé v Otčim domě, kde se starali kromě svých dvou dětí o dalších 6 dětí. Po prvním roce své služby v domově prožili, že chtějí adoptovat další děti. Po různých kurzech o výchově adoptivních dětí byli rodiče zaregistrováni jako vhodní kandidáti pro adopci dětí. Otčij dom zakoupil dům v Radomyšli, který se opravil, a v červenci 2009 se do něj Saša s Irou spolu s dětmi přestěhovali.
Hned po svém příjezdu do Kyjeva jsem jel v sobotu ráno s Romanem Kornyjkem a sestrou Wilmou z holandské misie poprvé navštívit rodinu v Radomyšli. Po dvou hodinách cesty jsme zastavili před velkým domem. Ve dveřích nás již vítala spousta dětí a další hosté, mezi kterými byl i můj dlouholetý známý, anglický misionář David Farndale.
Děti nám ukázaly celý dům, kde kdo bydlí a kde spí, pak nám zahrály i na akordeon. Děti spolu s babičkou Mášou (což je Irina maminka, která se svým mužem Sergejem nedávno adoptovala Erika a vychovávají v Otčim domě dalších 7 dětí) pro nás napekly a připravily pohoštění.
V rodině Saši a Iry jsme strávili 2 nádherné hodiny, velmi jsme se s dětmi nasmáli, popovídali a nakonec vyprosili u Pána Boha jeho požehnání a ochranu pro celý jejich dům.

Roman Kornyjko byl vyhlášen mužem roku
Roman Kornyjko byl na Ukrajině vyhlášen mužem roku v křesťanském světě za rok 2010. Biskupové a pastoři různých církví a denominací a rovněž ředitelé křesťanských organizací navrhují před koncem roku kandidáty, kteří se mají stát osobností roku. Za loňský rok bylo navrženo asi 20 kandidátů a následně navrhovatelé hlasovali. Roman Kornyjko, ředitel dětského domova Otčij dom, s velkou převahou zvítězil, od druhého místa jej dělilo 35 hlasů. Ocenění získal za službu bezprizorním dětem. Roman po ocenění řekl: „Děkuji Bohu, že mě uznal za hodného řešit problém sirotků a dětí žijících na ulici.“

Návštěva v Pětichatkách
V poslední době se u mě stalo již tradicí, že při každé své návštěvě v Krivom Rogu nebo Apostolovu jezdím za dětmi do romského sboru Sulamita v Pětichatkách. S pastorem sboru Igorem jsme se domluvili na termínu naší návštěvy a spolu s pastorem Pavlem Golubem jsme v jeho sboru uspořádali sbírku oblečení pro chudé v Pětichatkách. Teplým oblečením jsme zaplnili polovinu dodávky, po cestě jsme se zastavili v obchodě, kde jsme nakoupili ovoce pro děti, které navštěvují místní sbor. Pastor Igor v neděli avizoval, že v úterý k nim do sboru přijede bratr, který vozí banány. Díky Bohu jsem děti díky vaší štědrosti nezklamal.
Děti se na nás velmi těšily. Celou dobu venku v tom mraze čekaly na náš příjezd. Když za oknem našeho vozu viděly banány, jejich radost se znásobila. Po více jak dvouhodinovém shromáždění a následném focení se děti vrhly na sladkosti. To bylo radosti v jejich očích! Jen mě mrzí, že jsem se za tu dobu ještě nic nenaučil v jejich jazyce, i když písně (kterým vůbec nerozumím) s nimi zpívám.
Ještě jedna věc mi leží na srdci. Dům, kde se církev schází, dříve sloužil k výrobě drog a potřebuje opravit. Nemá totiž betonovou podlahu, linoleum leží na dokonale uhlazené hlíně a ta se
v důsledku velkého počtu lidí začala různě propadat. Další věc, kterou je potřeba vyměnit, jsou jejich neotevírající se okna, sice nejsou zničená, ale během shromáždění a hlavně v létě se tam nedá dýchat. Modlíme se, aby Pán sboru pomohl a poslal peníze na opravu modlitebny.

Bůh uzdravil ženu v Apostolovu
Ředitelku státního dětského domova v Apostolovu trápila dlouhou dobu vážná nemoc. Jedna sestra ze sboru Pavla Goluba se o této nemoci dověděla a řekla paní ředitelce, aby v neděli přišla na shromáždění, že ji Bůh uzdraví. Lednovou neděli, kdy jí bylo velmi špatně, ji její nevěřící manžel vzal do auta a odvezl na shromáždění. V průběhu kázání pastora se jí Pán dotkl a cele ji uzdravil. Na výzvu k přijetí Pána však nereagovala a nikomu
o svém uzdravení neřekla, až doma to řekla svému muži. Po nějaké době však znovu onemocněla a manžel jí říká, že je třeba jít do církve, že ji tam Bůh uzdraví. Znovu jeli v neděli na shromáždění a znovu ji Pán v průběhu kázání uzdravil a na výzvu tentokrát reagoval její manžel a odevzdal svůj život Ježíši.
Další neděli vzal otec do církve svou 14letou dceru. Tu neděli jsem u Pavla Goluba ve sboru kázal o moci kříže a tato dívenka reagovala na výzvu a vydala svůj život Bohu.
A co paní ředitelka? Nevím, ale věřím, že Pán s ní má svůj plán.
Chtěl bych Bohu poděkovat za jeho dobrotivou ruku, která byla po celou dobu tohoto misijního výjezdu se mnou, že ochránil mě i mou rodinu, která zůstala doma. Strávil jsem na Ukrajině
19 nádherných a požehnaných dní.

Bůh Vám žehnej
Vašek Bednář

Práci na Ukrajině můžete podpořit skrze projekt Podpora dětských domovů a práce na ulici s dětmi – Ukrajina,

číslo účtu 100 113 352/0300, variabilní symbol 1220. Práci Vaška Bednáře můžete podpořit skrze projekt
Václav Bednář – Ukrajina, Balkán, číslo účtu 100 113 352/0300, variabilní symbol 2500.

Příspěvek byl publikován v rubrice Humanitární pomoc, Zprávy z projektů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.