Tanzanie: Realita v masajské stepi

Život v Masajské stepi na severu Tanzanie je pestrý a bohatý na nevídané situace. Jsem Pánu Ježíši vděčná, že tady mezi Masaji mohu žít a že On je tady se mnou a pomáhá mi i uprostřed dění, které je daleko od našeho evropského způsobu života. Přijde mi, že se za ty dva měsíce událo plno věcí. Aklimatizaci zvládám, co se týká fyzické stránky, díky Bohu dobře, až na párkrát sluncem spálenou kůži či na občasná bodnutí včelami, které žijí kolem domu (každý týden dostanu cca 2-3 žihadla). Rozvinula se u mne nějaká nepříjemná alergie, která se projevuje kašlem a někdy velkými problémy s dýcháním. Výsledky z krve potvrdily alergii pravděpodobně na kvetoucí trávy a na nějaký druh pylu a plísně. Dostala jsem 2 druhy inhalátorů a další antihistaminika. Ale modlím se za uzdravení, tak se můžete připojit.

Psychicky se mám dobře, i když jsem si tady párkrát i poplakala, protože některé události byly náročné a na dřeň jdoucí. Ale jsem tu ráda a neměnila bych :).

>Masajové jsou přátelští, i když nemluvím jejich jazykem maa a svahilsky zatím ne moc dobře, tak i přesto komunikace probíhá. Těší mě, že mohu poznávat víc a víc lidí a s některými rozvíjet vztahy.

Když jsem 14. ledna přijela, bylo tu ještě období sucha, pak pár týdnů pršelo, a nyní jsme mohli sít kukuřici a fazole. Podle lidí, jež tu žijí dlouho, by mělo přijít v dubnu opět období velkých dešťů, které rostlinám pomůže. Sklizeň bývá v naší oblasti koncem července a v srpnu. Lidem během sucha umřelo mnoho krav, ovcí a koz, pro některé rodiny to bylo zničující. Hodně lidí tu trpí nejen podvýživou, ale jsou hluboko pod hranicí chudoby. Do 400 nejchudších rodin nyní rozvážíme potravinovou pomoc, např. olej, mouku, rýži, cukr, fazole, kukuřici, proso na kaši, která se z něj vaří, sůl, pro některé nejchudší lidi pár koz či ovcí (kozlík a koza či beránek a ovečka). Díky tomu se celkem pravidelně setkáváme asi se šesti pastory ze širšího okolí, s mnoha ženami a s některými dalšími Masaji, kteří se potravinové sbírky účastní.

Pozorovatel. Ve škole jsem se zatím účastnila na hodinách angličtiny a svahilštiny jako pozorovatel a mohla jsem chodit i do MŠ. Podmínky pro vzdělávání jsou v Masajské stepi dost náročné. Někteří z vás přispěli na nákup učebnic. Ke dnešnímu dni se vybralo 28 700 Kč, což zde odpovídá ročnímu platu pro dva pracovníky v zemědělství (takže je to opravdu hodně peněz).

Učit začnu asi po Velikonocích, do té doby potřebuji ještě víc nastudovat svahilštinu, ve které se pak vysvětluje anglická gramatika, slovíčka atd. No, jsem zvědavá, jak to bude. Ty třídy, kde asi budu učit, mají přes sto dětí.

V týmu zatím hodně pracuji prakticky – vařím, peču buchty a housky, uklízím, starám se o hosty, kterých k nám chodí v některé dny opravdu zástupy, modlím se za lidi…, někdy mám na některých setkáních zamyšlení u Bible, stříhám obrázky do nedělky, vyrábím kartičky na angličtinu.

Snažím se budovat vztahy s lidmi kolem a těším se na to, až budu moci naplňovat, k čemu mě Pán Bůh povolal. Bůh je věrný a pomáhá mi i v situacích, kterým jsem v Evropě nikdy nemusela čelit – např. když postupně dva nejbližší členové týmu měli takové zdravotní problémy (malárie a těžký průběh alergie po bodnutí hmyzem s nemožností dýchat), že jsem se opravdu usilovně modlila, aby neumřeli. Anebo když se protrhla přehrada, vylila se na cestu na silnici a nemohli jsme se dostat domů a museli nouzově přespat v Sucru v jedné masajské rodině.

Člověk někdy prochází hodně pokořujícími situacemi, ze kterých by bez Boha nejradši utekl. Třeba když s vámi v pokoji bydlí roj včel, když neteče několik dní voda, když jedete do nemocnice jako doprovod s holčičkou s podezřením na akutní zánět slepého střeva a musíte vše vykomunikovat v nemocnici sami, protože ti z týmu, kdo mluví svahilsky, jsou s jinými dětmi v jiné nemocnici… To je pár ze situací, které nejsou jednoduché, ale ve kterých je i zjevná Boží pomoc a blízkost. Mnoho věcí mi však také dělá každý den radost. Díky vašim darům jsme mohli dětem 5. a 7. třídy nakoupit a rozdat učebnice angličtiny.

Kdybyste chtěli dostávat týdenní zprávy o mém životě v Masajské stepi, napište mi na můj telefon +420 739 600 280 a přidám vás do skupiny Zuzka mezi Masaji na What´s up.

Děkuju všem, kdo se za mou službu tady modlíte, i vám, kdo přispíváte na šíření evangelia mezi Masaji finančně. Nejbližší spolupracovníci Matthias a Ray také děkují za vaše modlitby za náš tým a za Boží dílo mezi Masaji.

Misii Zuzky v Tanzanii můžete podpořit na č. ú. 1057340/2060, v. s. 2201. Vzdělávání dětí v Tanzanii na v. s. 1203.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.