Kairos: Jaký je Tvůj příběh?

„Odkaz Marilyn Lazslo ve vesnici Hauna se stále dotýká mnoha životů po celém světě,“ řekl John Chestnut, prezident a generální ředitel organizace Wycliffe na jejím nedávném pohřbu.

Marilyn byla jako mladá prostá farmářka v roce 1967 vyslána se svou kamarádkou právě prostřednictvím organizace Wycliffovi překladatelé Bible do Hauny v Papui Nové Guinei překládat Bibli do jazyka místního nezasaženého kmene Sepik Iwam, který neměl o Bohu ani ponětí.

Zpočátku se jen učila jejich jazyk a historicky první slova tohoto kmene vyrývala do banánových listů. Na obavy některých lidí, že riskuje život v divoké džungli, odpovídala slovy: „Naučila jsem se, že nejbezpečnější místo na zemi je uprostřed Boží vůle.“

„Neumíte si představit to nadšení, když ve vydlabaných kánoích přiváželi krabice s Biblemi. Každý dům byl ozdobený listím, větvemi a květinami, a když uslyšeli zvuk motoru kánoe, seběhli se všichni ke břehu,“ vzpomíná Marilyn.
„Boží slovo dorazilo!“ znělo celým místem. Pak si každý vzal jeden výtisk. Stále ho hladili a s vděčností říkali: „Rytina od tatínka Boha v mém jazyce!“

Dvacet tři let usilovné práce, zápal a věrnost jedné mladé prosté dívky a její ochota vykročit do neznáma změnily v odlehlé vesnici mnoho životů a zároveň inspirovaly mnoho dalších, aby se stejně jako Marilyn vydali na dobrodružnou záchrannou misi s Bohem do nezasažených koutů světa.

To je Marilyin příběh, a jaký je ten tvůj? Můžeš začít kurzem Kairos či zkráceným kurzem Nedokončený příběh, který tě zavede do hloubky Božího srdce, které bije pro ztracené, a představí ti nezasažené národy, které ještě Boha neznají. Probudí v tobě důležitost tvého zapojení se v Božím díle a možná i odkryje konkrétní úkol. Zjistíš, jak moc jsme byli požehnáni a jak je nyní důležité toto požehnání předávat dál.

I Ježíš byl pro nás velkým příkladem, opustil svůj nebeský domov a přišel až k nám a pak nás vyzývá, abychom udělali totéž. Aby jej poznal každý jazyk, národ a každá etnická skupina a společně jsme jej pak mohli uctívat. Otázkou však zůstává, zda zareagujeme.

Ježíš také řekl: „Žeň je veliká, ale dělníků málo.“ Z dnešních statistik však víme, že i když sbory vysílají své služebníky, stále zbývá téměř polovina světa, která o Kristu ještě neslyšela a nemá k evangeliu žádný přístup. Jak je to tedy možné? I když bylo vysláno zhruba 400 000 misionářů, bohužel jen 3% z nich šla k těm 40% nezasažených národů, které o Kristu nikdy neslyšely. Proto je zde velká nerovnováha. Představte si, že by při nasycení pěti tisíců učedníci stále rozdávali chléb a ryby jen do prvních tří řad. Zanedlouho by byli lidé v předních řadách doslova přecpaní, zatímco lidé vzadu by měli stále hlad. Stejně tak je to i v dnešní době s roznášením dobré zprávy. Jen malé procento misionářů odchází do zemí, kde o Kristu nikdy neslyšeli – tedy ke 3 miliardám lidí, kteří neznají žádné křesťanské sousedy a nemají kolem sebe žádnou církev ani Bibli ve svém jazyce. Musíme se tedy zeptat sami sebe, jestli jsme s tím takto spokojeni. Stále ještě 7 000 etnických skupin neslyšelo příběh o Boží lásce a Boží záchranné misi. Bůh nás povolal, abychom si toho všimli. Chce vidět církve právě v těchto národech.

Pokud vám toto není lhostejné a zatím jste pro to ve svých životech neudělali žádný zásadní krok, začněte s kurzem Kairos či s kurzem Nedokončený příběh. Mnoho účastníků na závěr kurzu píše: „Tento kurz snad nenechá žádné srdce vlažné a lhostejné. Proč jsem o tom neslyšel dříve? Je inspirující, motivující, burcující. Měl by tím projít každý křesťan.“ Na konci se tedy mění postoj účastníků ze sobeckého postoje „co z toho budu mít?“ na postoj „jak mohu být požehnáním pro druhé?“

Přidej se tedy k nám. Sleduj www.nehemia.cz a www.kurzkairos.cz a přihlas se na další kurz. Nejbližší termín pro jednodenní kurz Nedokončený příběh plánujeme na únor 2022. Pokud byste ve vašem sboru měli alespoň 10 zájemců, přijedeme až k vám a kurzem vás rádi provedeme!

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.