Žili jsme spolu, zemřeme spolu – realita spjatá s životem lidí v Iráku.

I v Iráku se slaví několik svátků jako vzpomínka na tragické události, kterými si země prošla. V srpnu si země připomínala začátek genocidy Jezídů pod vedením ISIS. Samotné Jezídy zradili i jejich muslimští sousedé, se kterými vyrůstali bok po boku. Tito sousedé se přidali na stranu ISIS a společně pak Jezídy vraždili. Nyní by se Jezídové mohli opět do svých domovů vrátit, mnoho z nich má však stále obavy právě ze svých muslimských sousedů, kteří je tenkrát zradili a neměli problém se proti nim postavit.

Genocida Anfal. Jiný svátek zase připomíná den, kdy na pokyn Saddáma Hussaina bylo vyvražděno několik kurdských vesnic v oblasti Barzan. V rámci genocidní kampaně Anfal tehdy zahynuly tisíce Kurdů. S touto tragickou událostí je spojen i velmi silný příběh asyrského křesťana jménem Koshaba Johanana.

Johananova odvaha. Irácká armáda tenkrát v oblasti Barzan shromáždila všechny muže, ženy i děti a naložila je na dodávky, které je měly vyvézt na poušť, kde je čekala poprava. Před nástupem do vozu ještě jeden důstojník kontroloval lidem doklady a právě na Johanana pokynul a řekl: „Ty jsi křesťan. Sundej si z hlavy jamadan (tradiční kurdská přikrývka hlavy v červené barvě, něco jako turban) a běž pryč. Vy nejste náš cíl. Dostali jsme jasný pokyn zatknout všechny Kurdy v těchto vesnicích.“

Starý Johanan odpověděl: „Já si jamadan nesundám.“ Důstojník mu odpověděl: „Všichni tito lidé budou popraveni, buď rozumný!“ Johanan odpověděl: „Žili jsme spolu, zemřeme spolu. Jamadan neodhodím.“ Vzali tedy starého muže i s jeho sousedy a přáteli a společně je popravili.

Vzorem pro ostatní. Nikdo nemá větší lásku než ten, který položil život za své přátele. Učinil pravý opak toho, co výše muslimští sousedé. Byl příkladem člověka, který nezradil své přátele a zůstal s nimi až do konce.

V tento den zemřelo v Barzanu 8 000 mužů a žen. Celkový počet zabitých však přesáhl 182 tisíc a při tom bylo zničeno více než 5 tisíc vesnic. Vše jen proto, že byli Kurdové. Slovo anfal je z Koránu z kapitoly Anfal, což znamená „kořist války“, a bylo mottem namířeným proti civilistům v oblasti Kurdistánu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.