Co nás čeká v Daruvaru?

Vy jste teda stateční a odvážní! Ve vašem věku a někam se stěhovat! To já bych neudělala!“ To jsou nejčastější odezvy, když se bavíme s lidmi na téma stěhování. Abych pravdu řekla, vůbec nejsme odvážní a stateční. Prostě to tak nějak od našeho obrácení v životě máme. Neumíme v neděli jen tak sedět na shromáždění, ale rádi si „komplikujeme“ život výzvami, které kolem sebe vidíme.

Dveře na Ukrajině, kde jsme roky sloužili, se začaly postupně zavírat. Jejich práce se tam pěkně rozvíjí, sbory rostou i bez naší přítomnosti a dětské domovy fungují dobře. Stále jsme spolu s nimi ještě v kontaktu, a i když nás přemlouvají, abychom se vrátili, víme, že naše práce na Ukrajině již skončila.

Bolest a nenávist. Na druhou stranu čelíme jiné výzvě ve zcela jiném prostředí. Říkáte si, že to bude klidná práce v malém sborečku o devíti členech, ve kterém jste navíc nejmladší a podle názoru místních životu ještě ani moc nerozumíte. Vše navíc v krásném městečku ve Slavonii s velkou českou menšinou, kde se hovoří česky. Začínáme si však uvědomovat, že práce v církvi je jen střípek z celé práce, která nás tady čeká. Hlavním důvodem, proč se chceme přestěhovat, je přinášet lidem pokoj, odpuštění a smíření s Bohem. Najednou je pro mne prorocké slovo o tom, že budeme přinášet uzdravení chorvatskému národu, mnohem srozumitelnější a uchopitelnější. Pán Bůh nám totiž posílá do cesty lidi, kteří se od nás ničím zvlášť neliší, když je však trochu více poznáte, zjišťujete, co si mnozí z nich nesou v srdci. Jsou to hlavně hluboká zranění, neodpuštění a nenávist způsobené válkou a rozpadem bývalé Jugoslávie. Žije zde mnoho válečných veteránů, ve kterých válka zanechala hluboké stopy. A když s těmito lidmi sedíte u stolu, přemýšlíte, jaké jsou asi jejich příběhy, kolik lidských životů bylo zmařeno, kolik bolesti válka přinesla a kolik hořkosti a nenávisti je stále v jejich srdcích. Jaké noční můry musí tito lidé prožívat, kolik zla zde bylo napácháno. A je vám z toho na nic. Taková srdce může uzdravit jen Pán Bůh, není žádný člověk, který by přinesl trvalý pokoj a odpuštění.

Pak zase jindy hovoříte s Fanynkou jakožto nejstarší členkou sboru, která je usměvavá a plná vděčnosti. A to i přesto, že jí za války při výbuchu bomby zemřel zeť i s vnučkou v náručí a její dcera s další vnučkou byly těžce raněné. Nedávno pohřbila i svého syna, který se odvrátil od Boha. Nedokázal odpustit druhým a raději začal pít. Tato žena prožila život plný dřiny a těžkostí, ale v Boží blízkosti, která jí dává sílu, již prožila více než 90 let. Kéž nám proto Hospodin dává moudrost, abychom uměli přinést dobrou zprávu o naději všem lidem (mladým i starším).

Má dvacetiletá práce v Nehemii, kdy jsem měla na starost celé účetnictví a komunikaci s dárci, se nyní zdá být u konce. I když ne tak docela. Nyní bychom se společně s Vaškem měli stát nedílnou součástí naší misie a působení v Daruvaru. Čelíme však další velké výzvě, o které se nikdy nehovoří lehce, a tou je naplnění finančního rozpočtu, abychom tam mohli pracovat a z něčeho žít. Čeká nás stěhování a život v jiných podmínkách. Proto, abychom mohli sloužit v Daruvaru, budeme potřebovat zhruba 67 tisíc měsíčně. V této částce je zahrnut pronájem bytu, cestovné, mzdové náklady, zdravotní i sociální pojištění. Moc rádi bychom vás proto tímto požádali o pomoc. Věříme, že pokud nás Pán Bůh do Chorvatska volá, budeme schopni společně s vámi tento rozpočet naplnit. Jsme si totiž jisti, že společně jsme všichni součástí jedné misie, přičemž jedni vycházejí a druzí je podpírají svými modlitbami nebo financemi, ale všichni máme stejný podíl. Stejně tak tedy potřebujeme i vaši modlitební oporu, která nám bude nejen v těžkých chvílích podpírat ruce. Připojte se tedy prosím k nám, abychom dobrou zprávu přinesli do Daruvaru společnými silami. Neboť jak zní jedna důležitá věta v kurzu Kairos: Jsme požehnáni, abychom se stali požehnáním. Naše stěhování plánujeme již v dubnu 2021.

PS: Pokud chcete na dovolenou k moři, tak u nás ubytování nehledejte, měli byste to na pláž ještě cca 300 km.

Pokud byste chtěli podpořit misii manželů Bednářových v Chorvatsku, použijte č. ú. 1057340/2060 nebo 100113352/0300, v. s. 2101.
D. Bednářová

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.