Jak se kráva stala rybou

Určitě mnozí z vás znají rčení, že je lepší naučit hladového ryby chytat než mu ryby pouze dávat. Snažil jsem dopátrat původního znění tohoto moudra, avšak bezúspěšně. Ani takřka vševědoucí “pan Google” neznal odpověď a neustále mě odkazoval na stránky s rybářskou tématikou.

Efektivita. Pravdou však zůstává, že tento druh pomoci je v dlouhodobém horizontu mnohem efektivnější než “pouhé rozdávání…”

Podpora evangelistů. “Chceme vybudovat farmu, začít chovat krávy a z prodeje mléka financovat naše evangelisty,” prohlásil před třemi lety můj etiopský přítel Neri, vedoucí naší partnerské organizace TFM. Musím říct, že jsem byl touto myšlenkou nadšený. Protože to je přesně ten moment, kdy lidé chytají ryby namísto toho, aby stáli s nataženou rukou prosíc o pomoc.

TFM je organizace zaměřená na evangelizaci nejméně zasažených národnostních skupin v Etiopii. Za celou svou historii zasáhli pracovníci TFM víc než 10 000 lidí evangeliem, přičemž převážná část z nich pochází z radikálně islámského prostředí. Pravidelně se při svých návštěvách Etiopie setkávám s některými z evangelistů a jejich příběhy o tom, co Bůh v Etiopii dělá, jsou dech beroucí. Některé z nich jste si mohli přečíst v minulých Nehemia Info. Na druhou stranu zaopatření několika desítek pracovníků stojí finanční prostředky, které se musí někde vzít. NF Nehemia dnes pravidelně podporuje pouze pět z nich.

Zmíněná farma funguje déle než dva roky a z dosavadních zpráv se jeví, že ukrývá obrovský potenciál financovat nemalé procento provozních nákladů TFM. Momentálně je na farmě 10 krav a tři telata, přičemž kapacita ustájení je až 30 krav.

Po odečtení všech provozních nákladů na farmu samotnou je zisk z prodeje mléka dostačující na podporu čtyř místních evangelistů.

Tito lidé tak mají možnost díky kravskému mléku přinášet ztraceným tohoto světa zvěst evangelia!

Pokud máte touhu podpořit farmu TFM, použijte prosím číslo účtu 1057340/2060, v. s. 5201. Pořízení kvalitní krávy stojí 1900 Eur.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.