Stavění mostu do Bosny IV.

Autor: Vašek Bednář

mostarUž je to čtvrtý poznávací výjezd do Bosny.
Spolu s Jindřiškou Římanovou, Sylvií Mrózovou a Tomášem Klimeckým jsme v pondělí v sedm ráno vyjeli přes Bratislavu, Budapešť a Zagreb, kde jsme vyzvedli bratra Davida Simona. Večer jsme dojeli do bosenské Banja Luky, která se stala naším prvním cílovým městem.

Zastávka první: Banja Luka
banja luka-hum.pomocV úterý ráno jsme po snídani vyrazili do sboru, kde jsme kompletovali 20 balíčků s potravinovou a hygienickou pomocí pro rodiny, kteří utrpěli při loňských povodních. Spolu s námi jeli rozdávat pomoc i pastor místního sboru bratr Simiša a sestra Lila. Navštívili jsme několik rodin, kde jsme kromě pomoci mohli posloužit zvěstí o Ježíšově lásce i modlitbou.
V odpoledních hodinách jsme spolu se skupinou kanadského misijního týmu, který rovněž sloužil v Banja Luce, vyjeli na naši oblíbenou modlitební horu neboli na místní hřbitov, který je položen nad městem a odkud je nádherný výhled na město, a mohli jsme se za něj i jeho obyvatele přimlouvat a vyprošovat Boží milost.

Zastávka druhá: Novi Travnik
Hned po snídani jsme vyrazili na setkání s bratrem Alexandrem do Nového Travniku, který se nachází v centrální Bosně, ve Federaci Bosny a Hercegoviny, má 25.000 obyvatel a kde převládá islám. Jedna zajímavost, v roce 1980 byl Novi Travnik přejmenován na Pucarevo, podle socialistického hrdiny Duro Pucara, ale po vyhlášení samostatnosti Bosny a Hercegoviny byl opět přejmenován na Novi Travnik.
Navštívili jsme pastora baptistického sboru bratra Sašu a jeho manželku. I zde se nám dostalo vřelého přijetí, připravili pro nás vynikající oběd a rovněž jsme měli možnost si popovídat o těžkostech evangelizační práce v Novém Travniku a zápase o každou duši. I zde jsme jim nabídli spolupráci s českou církví.

Zastávka třetí: Mostar
Hned po dobré kávě a zákusku jsme vyjeli směr Mostar, který se nachází na jihu Bosny a Hercegoviny v Hercegovino-Neretvském kantonu, kde žije 113.000 obyvatel.
Večer jsme se prošli po historickém nádherném městě, kterým protéká řeka Neretva se svou modrozelenou barvou. Tento most totiž rozděluje bosenskou a chorvatskou část města neboli muslimskou a katolickou část města.
Ráno jsme již v 9 měli první setkání s pastorem Karmelem, kterého Bůh povolal do tohoto města ještě v období války. Jedna zajímavost: jednou týdně dělali po několik let evangelizace ve městě a za tu dobu se neobrátil žádný člověk, a ve sboru, který má nyní 80 členů, není ani jeden z této akce, ale všichni přišli do sboru po přátelské evangelizaci.
V 11 hodin za námi dorazil druhý pastor neboli pastor druhého letničního sboru bratr Dalibor. Takže jsme opět mluvili o tom, jak nás Pán Bůh volá ke spolupráci s bosenskou církví. Bratr Dalibor mluvil o těžkostech jejich sboru, že mnozí, kteří uvěřili, tak brzy odjeli za prací do zahraničí, protože v celé Bosně je 50% nezaměstnanost. I zde byla jedna zajímavost: tento sbor koupil několik hektarů půdy, kde pěstuje brambory a jinou zeleninu, kterou pomáhají chudým lidem a pak členům sboru.

Zastávka čtvrtá: Čapljina
Po dvou rozhovorech s pastory v Mostaru jsme odjeli na obědové setkání se členem místního sboru bratrem Sladžanem. Měli jsme skvělý čas mluvit o jejich službě a budoucím povolání. Bratr se oženil s Američankou, se kterou má dva chlapce a chtějí založit sbor v Bugojnu.

Bůh vám žehnej.
Vašek Bednář

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.