Bosna – tvoje příští bydliště?

SymonoviZdravím vás z Balkánu s modlitbou a s výzvou pro některé z vás, možná zrovna pro tebe: Hledáme několik pracovníků pro dlouhodobou misii v Bosně.
Co jsou dva roky v životě člověka? Je pro tebe uvažování o misii něčím abstraktním, něčím dalekým na jiném kontinentě, něčím pouze pro top křesťany, něčím finančně nemožným, něčím, kde si myslíš, že nemáš čím přispět?
Rád bych vyzval české křesťany, aby přemýšleli o Evropě jako o misijním poli, o svém městě, zemi, o zemích sousedních, blízkých, a přesto svým způsobem dalekých. Takovou zemí je Bosna a Hercegovina, 550 km autem od hranic ČR.
Bosna geograficky nepatří do okna 10/40, ale statisticky se objevuje na seznamu nezasažených národů. Hlavní etnikum Bosňáci, nebo po staru Muslimové, ovlivňují svým islámským fatalismem i pravoslavné Srby a katolické Chorvaty. U všech je náboženství spojeno s nacionalismem. Bosenští muslimové jsou papírově „nezasažení“, plné evangelium však potřebují slyšet i Chorvati a Srbové, kteří, jak si vzpomínáte, za poslední války činili hrozné věci. Jak by asi vypadal konflikt v letech 1992-1995, kdyby tito lidé byli proměněni evangeliem?!
Po sedmi letech života v Bosně nejsem optimista, zadělává se tu na nový konflikt. Obrovské neodpuštění a napětí bublající pod povrchem. to všechno může změnit jen Ježíš! V současné době je tu na 3,8 mil. obyvatel přibližně 500-600 evangelikálních křesťanů. Je zapotřebí více místních pracovníků a misionářů ze zahraničí. Výhodou je, že k Čechům tu lidé mají dobrý vztah, i jazyk se člověk naučí poměrně rychle.

Konkrétně se modlíme za:
. pracovníka se studenty a s mladými lidmi do Banja Luky (2-3 roky) a
. pracovníka do sborů, který by pomáhal církevním vedoucím v pionýrské práci ve městech Bihać, Sanski Most, Jajce, Tuzla, Banja Luka (2-3 roky).

V Bosně je tvrdá půda a člověk, který sem pojede, by měl mít od Boha povolání a lásku k místním lidem. Já sám jsem přijal povolání jet na misii do Bosny v roce 2005, odstěhoval jsem se sem v roce 2008, v roce 2011 mi Bůh dal manželku, původem z Chorvatska (z Bosny). V r.2016, tedy po osmi letech naší služby mezi studenty v Banja Luce, plánujeme společně s Irenou další kroky. Můžete se spolu s námi modlit za moudrost a také za nové pracovníky!
Pokud byste se o dvou – až tříleté misii v Bosně chtěli dozvědět více, můžete kontaktovat mě osobně nebo také Václava Bednáře, který má na srdci budování mostů mezi ČR a Bosnou a často na Balkán s průzkumnými týmy jezdí.
Těm z vás, kteří na misii právě do Bosny nepojedou, ale přesto si trpělivě přečetli tento článek a za službu tady se modlí, srdečně děkuji! Ať vám Bůh požehná v budování Božího království tam, kde právě jste.

David
misionář CBH Praha
Službu Davida a Ireny můžete podpořit prostřednictvím č. účtu 1057340/2060, var. s. 2102.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Zprávy z misijních projektů, Zprávy z projektů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.