Ukrajina: Kde a jak pomáháme?

Videa i fotografie pravidelně sdílíme na našich sociálních sítích. Facebook a Instagram. Na některá videa se můžete podívat i na našem Youtube kanále. V tuto chvíli (25. 7.) jsme díky vám vybrali 10,8 mil. korun a vydáno 8,6 mil. Celkově jsme poslali na Ukrajinu bezmála 160 tun potravin, léků, hygieny a oblečení. Zodpovědně se staráme o to, aby naše pomoc skutečně dorazila na místo a byla reakcí na poptávku v jednotlivých regionech Ukrajiny. Společnými silami půjdeme rychleji a dojdeme dále. Z celého srdce vám děkujeme za vaši štědrost a zapojení se do této krizové situace. Stále potřebujeme vaši podporu. I kdyby válka již nyní skončila, Ukrajina bude naši pomoc potřebovat dlouhodobě…

Jak naše práce začala? Trvalo mi notnou chvíli, než jsem v sobě zpracovala skutečnost, že válka na Ukrajině opravdu začala. Byla jsem jedna z těch, kteří věřili, že v jednadvacátém století už přeci lidé v Evropě válčit nebudou. Situace se však rapidně změnila a mnozí s napětím sledujeme, jak se celá situace vyvíjí. V době, kdy píšu tuto zprávu, již máme tři týdny modlitebního řetězce spolu s postem za sebou a já se ptám: „Bože, kdy tato válka skončí? A jak můžeme pomoct?“ Víme, že tou nejmocnější zbraní, kterou máme, je modlitba, a tu jsme se také rozhodli aktivně používat. Každý den se v osm večer setkáváme s dalšími modlitebníky na Zoomu. Povzbuzuje mě věta jednoho vojáka, která se objevila na internetu: „Když jsme v boji, jako by nějaká neviditelná ruka odrážela střely namířené proti nám…“ To mě povzbuzuje v modlitbách nepřestávat!

Na začátku jsem byla doslova paralyzovaná. Viděla jsem, jak velké nevládní organizace vystřelují jako blesk a okamžitě vysílají kamiony s humanitární pomocí na Ukrajinu. Ale co my? Jak my tři v kanceláři můžeme tak rychle pomoci? Věřím však, že se Pán Bůh do naší problematiky opět vložil. Během 10 dní se k nám přidali další skvělí dobrovolníci a značně přispěli k urychlení praktické pomoci přímo na Ukrajině. V našem týmu přibyla Jarmila Kováčová, která si vzala na starost koordinaci sběrných míst s humanitární pomocí a objednávky zdravotnického materiálu. Dalším velkým přínosem je Zdenka Hudská, která dala život našim sociálním sítím, a Victoria Rýznarová, která nás propojila s dalšími koordinátory přímo na ukrajinské straně a otevřela dveře pro rychlejší a efektivnější přesun humanitární pomoci přímo na západ Ukrajiny. S logistikou nám skvěle pomáhá Richard Jíra a na slovenské straně Jaro Marinica, s nákupem potravin nově Daniel Rychlik, a Vašek Bednář i přesto, že je nyní na misii v Chorvatsku, pomohl i na dálku v mnoha případech dostat ženy s dětmi do bezpečí v České republice.

Díky vašim štědrým darům jsme mohli začít s humanitární pomocí mnohem rychleji. Pomohli jsme spolu s vámi dostat do bezpečí 167 dětí z Otčího domu spolu s 30 dospělými do německého Freiburgu, nakoupili jsme 1 000 krevních vaků pro ivanofrankovskou nemocnici, vyslali kamion se zdravotnickým materiálem pro luckou porodnici a její okolí a převezli dva kamiony s potravinami, hygienickými věcmi a oblečením do církve AOG v Lucku a Lvově, další velký kamion potravin v tuto chvíli odjel ve spolupráci s organizací Krmte hladové do Ternopylu s meziskladem v Polsku. Dodávka léků také dorazila do Lvova přes obětavého ukrajinského podnikatele Sašu či zdravotnický materiál v hodnotě 200 000 Kč ve spolupráci s Janisem Vasilopulosem a „Varnsdorf pro Ukrajinu“ dorazil do polní nemocnice v Bolechivu, a nadále posíláme dodávky potravin a hygienického materiálu nyní už jednotně do Lucku, odkud jej následně místní církev bez přestání posílá dál i na východ Ukrajiny (Kyjev, Mariupol, Sumy Charkov…)

Z počátku, kdy ještě obchody nabízely nějaké potraviny, jsme ještě byli schopni poslat rychlou finanční pomoc (5 000 USD) do Apostolova pastorovi Pavlovi Golubovi, který se věrně stará o rodiny v okolí, bezprizorní děti a nyní také pomáhá samotným vojákům dodávkami potřebného jídla. Sami se s ostatními místními lidmi při nebezpečí skrývají uprostřed starého betonového bazénu ukrytého pod povrchem v zemi. Finanční pomoc (2 000 USD) jsme také poslali pastorovi Michailovi Balkovi v Mukačevu, který se stará o běžence v jeho okolí a dlouhá léta slouží celým rodinám a nyní také pomáhá vojákům. Dnes jsme také pro něj vyslali již druhou dodávku potravin a hygienického materiálu.

Po celou dobu vidíme, že církev je na Ukrajině velmi aktivní a neúnavně a s velkým srdcem pomáhá lidem kolem sebe. Nepřestává věřit, nepřestává se modlit a stále pokračuje v pravidelných bohoslužbách. Nabízí úkryt, naději, potraviny, léky, ubytování mnohým zoufalým lidem na útěku, tedy hlavně ženám a dětem či seniorům. Nasazují své životy a pendlují bez přestávky mezi jednotlivými městy, aby přivezli humanitární pomoc nebo dostali ženy a děti do bezpečí ven ze země. Jsou to hrdinové stejně jako spousta Čechů, kteří pomáhají zase na české straně. Sbory AC z valašského regionu vzaly do své péče bezmála 70 lidí z Krivého Rogu ze sboru pastora Konstantina Melnika, kterého mnohá léta podporují a kde také Nehemia roky posílá finanční pomoc. Diakonie v tuto chvíli pomohla s ubytováním 135 osobám a zajistila přepravu dalších 90 osob z Ukrajiny.

Své dary můžete zasílat prostřednictvím QR kódu, nebo na č. ú. 1057340/2060, var. s. 1009.

M. Cás.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.