Má to smysl?

Na počátku nového roku je zvykem hodnotit rok uplynulý. Většina lidí se alespoň na krátkou chvíli pozastaví a ohlédne se zpět. Myslím, že je zcela přirozené na počátku něčeho nového krátce zrekapitulovat to, co jsem prožil, co za mnou zůstalo, čeho jsem dosáhl a čeho naopak zase nedosáhl. Jedna z otázek, kterou si můžeme klást je, zda to, co dělám, má vlastně smysl? Směřuji tam, kam bych měl? Dělám toho dost, a dělám to správným způsobem…?

Myslím, že oblíbenou pasáží v těchto momentech se může jevit verš z 1 Kor. 15, 58: „A tak, moji milovaní bratří, buďte pevní, nedejte se zviklat, buďte stále horlivější v díle Páně; vždyť víte, že vaše práce není v Pánu marná.“

Ano, to je jistě povzbudivé prohlášení, které nám přináší jistou dávku satisfakce. Nicméně já si osobně přesto otázky tohoto typu čas od času kladu. Nejen tedy na začátku nového roku. Občas mě popadne lehká beznaděj v porovnání s potřebami, na které bychom mohli reagovat s tím, co máme jako Nehemia k dispozici. Někdy mám dojem, že je to jen kapka v moři… Ale pak se setkám s lidmi a slyším jejich příběhy, které zkrátka nemůžu dostat z hlavy.

Na podzim loňského roku jsem navštívil jednu zemi Blízkého východu. V neděli jsme zavítali do poměrně mladého sboru. Pastorem je třicátník, který se setkal s Bohem skrze sociální sítě. Když popisoval svůj příběh, zazněla v něm jedna věta, která mě doslova uzemnila. “Pocházím z islámského prostředí a celá moje rodina se hlásí k salafistům (novodobý radikální směr islámu). Pokud by mě Bůh nezachránil, byl bych dnes s největší pravděpodobností jeden z velitelů IS.”

Najednou vidíte do široka otevřené Boží srdce, které hledá ztracené napříč kulturami, náboženstvím a nedělá rozdíly… Tento člověk je dnes nadšeným následovníkem Ježíše Krista a jeho vášní je, aby co nejvíce lidí z jeho okolí mohlo zakusit stejnou změnu v životě jako on. Má touhu se o Bohu dozvědět co nejvíce.

A přesně v těchto momentech si říkám, má smysl přinášet změnu do lidských životů, a navíc s vědomím, že naše práce přeci není marná. Díky všem, kdo jste byli s námi v roce 2021, protože bez vás by nic z toho nebylo možné!

S díky
L. C.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.