Severní Korea: Pekárna

Současná situace v Severní Koreji připomíná 90. léta, kdy země trpěla velkým hladomorem a stovky tisíc lidí tehdy zemřely hlady. Důvody nyní jsou: uzavření hranic kvůli Covid-19, sankce, povodně a neúroda. Zásobování z okolních států je zastaveno a hrozí další hladomor. Ceny základních potravin jsou nyní 5krát vyšší! Lidé trpí podvýživou (13 – 15 milionů) a 20 milionů lidí má k dispozici jen jednostrannou stravu (80% obyv.).

V roce 2020 jsme vlivem covidové situace museli snížit počet porcí. Školy byly celoročně zavřeny, a proto jsme rozváželi pět dní v týdnu jen 2 700 porcí do dětských domovů a jeslí. Jako náhradu jsme ve vesnicích, kde za normálních okolností rozvážíme chléb i mléko, rodinám rozdávali mouku a cukr.

Stav v roce 2021. Ředitel AVC Daniel Hofer píše: Školy v Koreji jsou opět otevřené. Byli jsme připraveni provoz okamžitě plně obnovit. Vlivem nedostatku potravin však nastal problém. Měli jsme zásoby mouky a cukru do konce května. Suroviny jsme vždy dováželi převážně z Ruska a Číny, bohužel podle současných informací zůstanou hranice s Ruskem zavřeny do konce tohoto roku. Hranice s Čínou by se snad mohly otevřít dříve. Celou situaci stále monitorujeme a jsme proto připraveni okamžitě jednat. Stále máme alespoň sójové boby, které jsou k dispozici z místních zdrojů.

Červenec 2021: Suroviny na výrobu housek došly, hranice jsou stále zavřené. Rozvážíme proto alespoň sójové mléko pro 9 200 dětí. Vlivem ekonomické situace však jsou ceny sójových bobů třikrát vyšší než před půl rokem.

Z celého srdce děkujeme všem, kteří na nás myslí a podporují naši práci v S. Koreji. Pekárnu v S. Koreji můžete podořit prostřednictvím č. ú. 100113352/0300 nebo 1057340/2060, v. s. 1301.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.