Jimma: Už nejsem bezradná ani v koncích

Situace v zemi je stále proměnlivá. Vlivem nepokojů se některé rodiny přestěhovaly do bezpečnějších měst, ale momentálně je v oblasti Jimmy pokoj. Zato sever Etiopie se bude ještě dlouho vzpamatovávat z konfliktu, který se v listopadu 2020 stal pro místní obyvatele černou můrou. Místní tigrayské milice se vzbouřily a vyvolaly těžký válečný konflikt, při kterém přišlo o život mnoho lidí. Jsme proto rádi, že spolu s vámi přinášíme lepší budoucnost nové generaci a zároveň také naději, že konflikty se dají řešit jinak než válkou a násilím. Kéž právě odpuštění a smíření jsou jednou z hybných sil, které posunou zemi k lepšímu.

Všechny rodiny jsou opravdu vděčné, že jejich děti mohou chodit do školy. Již v minulosti jsme záměrně vybrali tuto chudou a nepříznivou oblast Jimmy, aby zde lidé mohli zakusit Boží dotek i dobré dny. Je nám jasné, že bez práce, s prázdným žaludkem a frustrací je život pro každého člověka těžký.

Díky, že jste se rozhodli podpořit děti v Jimmě a potažmo tedy i jejich rodiny. Zde posíláme alespoň poděkování jedné dívky – Reziky Sherif (18 let), která je v programu již jedenáct let. Pochází z chudé rodiny. Její rodina neměla na běžné výdaje, natož aby zaplatila Rezice školu. Chudoba je naprosto ochromila. Pro nedostatek hygienických potřeb navíc bojovali s různými nemocemi. Poté se však věci začaly měnit k lepšímu.

Rezika získala šanci studovat stejně jako její kamarádky, a to ji neskutečně potěšilo. Je velmi pracovitou a svědomitou studentkou. Nyní je v jedenácté třídě a během dvou let by se chtěla hlásit na univerzitu a studovat medicínu. Je mnohem odvážnější a sebevědomější než kdykoliv předtím.

Od počátku dostává kromě školních potřeb i výukových materiálů také oblečení, boty i hygienické potřeby. Součástí pomoci je i základní lékařská péče. Rodinu navíc podporujeme prostřednictvím potravinových balíčků.

Koordinátor projektu na místě píše: „Během uplynulých let jsme se také Rezice věnovali v našem centru, abychom pozvedli její osobnost, pomáhali jsme jí se školou a neustále povzbuzovali, aby překonala své těžkosti a stala se ve vzdě- lání úspěšnou. Pravidelná psychologická podpora a pomoc při rozvoji osobnosti jí pomohla k proměně.“

Rezika: „Chtěla bych ze srdce poděkovat všem dárcům za všechno, co udělali pro mne i pro mou rodinu. Jsem tak vděčná za vaše laskavá a otevřená srdce. Chci vynaložit veškeré úsilí, abych mohla být pro své okolí prospěšná, obzvláště pro zranitelné a odstrčené děti, jako jsem byla i já. Vím, jak se tyto bezradné, bezbranné děti na okraji, kterým schází vzdělání a nedostatek lékařské pomoci, cítí. Sami jsme doma žili pod hranicí chudoby. Nyní však s odvahou a vírou mohu říci, že díky vám a vaší podpoře jsem schopná své sny naplnit. Toužím se stát úspěšným člověkem a díky vám cítím, že jsem na správné cestě. A za to vám opravdu z celého srdce děkuji.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.