Irák: Zachráněni vs. uvězněni v beznaději

Požár v táboře. V jezídském uprchlickém táboře Šarya v Kurdistánu žije celkem 2 379 rodin. Na začátku června zde propuknul požár, který se rychle rozšířil a za pouhých 30 minut spálil více než 400 stanů. Jen zázrakem nikdo nezemřel. Jeden Jezída řekl: „S bídou jsme utekli, vůbec nic nám nezůstalo.“

Na nic jsme nečekali a okamžitě jsme začali pomáhat těm nejpotřebnějším. Naše pomoc přichází ve dvou fázích. Místní vláda rychle zareagovala a slíbila nové stany i opravu betonových stanových základů. Bude to však trvat více než měsíc. Lidé, kteří zde v roce 2014 přišli, s sebou měli jen pár věcí, které si při útěku stihli vzít, a i o ty nyní při požáru přišli. Je decimující vidět rodiny, které pláčou nad spáleným rodinným albem – jedinou památkou na své blízké, kterou měli.

Po takřka sedmi letech života v kempu narůstá v lidech beznaději a frustrace. Z počátku bylo dočasné přístřeší při útěku před ISIS záchranou, nyní se zdá být spíše vězením. Vrátit se do Sindžáru, odkud byli Jezídové vyhnáni, je stále extrémně náročné, ale zůstat v tá-boře bez naděje na lepší budoucnost je ještě těžší.

V první fázi jsme pronajali několik domů v blízkosti tábora. Zde jsme na přechodnou dobu ubytovali některé zvlášť zranitelné rodiny. Po dobu dvou měsíců chceme poskytnout ubytování devíti rodinám – ženám, které čekají miminko a budou zanedlouho rodit, aby nemusely spát na holé zemi pod širým nebem. Poté už by měly být stany opraveny. Všem rodinám poskytneme
i základní kuchyňské potřeby a „místní vychytávku“ – vodní větrák na snížení extrémních letních teplot. Ještě ani pořádně nezačalo léto a už je zde přes 40 stupňů.

Ve druhé fázi pomůžeme několika rodinám, které přišly o svůj zdroj obživy. Například jedné rodině shořel šicí stroj, kterým si vydělávala, jiným obchůdek, který měli u stanu. Takovýmto rodinám chceme obnovit jejich malý byznys.

Jasně ale vnímám, že hlavní myšlenkou není „vrátit“ lidem to, co při požáru ztratili, protože se ptají: Kdy se budeme moci vrátit do své domoviny? Z toho je velmi zřejmé, že to, co pro ně z počátku bylo jako záchrana, dnes spíše vnímají jako vězení, bez naděje na budoucnost. Pomozme se těmto lidem vrátit zpět do své domoviny. Pomozme jim získat zpět to, co ztratili, svůj domov. Po sedmi letech života v táboře jim můžeme nabídnout více než jen opravené stany. Pomozme jim vrátit jejich důstojnost a naději na budoucnost.

Jezídové potřebují více než jen naše sympatie a lítost. Hledejme v modlitbách Pána a ptejme se, jak těmto lidem můžeme pomoci, jak pro ně můžeme být požehnáním.
V Kurdistánu jsou stále tisíce uprchlických rodin – vlastně takto žije ve vlastní zemi většina Jezídů v Iráku.

Máme na srdci začít několik praktických projektů, které by jezídské komunitě významně pomohly při návratu zpět.

1. Obnova dodávky vody pro více než 3 500 rodin v městech v okolí Sindžáru. Je těžké se vrátit domů, pokud zde není přístup k vodě. Modlíme se za finance. Chceme zde obnovit a postavit vodovodní potrubí.

2. Ovce pro rodiny. Jezídové jsou známí jako zkušení pastevci. O svá stáda ovcí přišli, když ISIS jejich region zničil. Přišli o všechno. Chceme jako úvěr poskytnout několika rodinám pět ovcí a jednoho beránka. Úvěr splatí v podobě malých jehňátek, kterými obdarujeme zase další rodinu. Tímto způsobem můžeme postupně pomoci mnoha rodinám. S touto formou pomoci má organizace Shelter Now v Afghánistánu i přímo v Kurdistánu dobré zkušenosti. Stejně tak i Nehemia na Kavkazu a v Etiopii. Tito lidé již pak nejsou zcela závislí na pomoci druhých, ale jsou schopní vyžít ze svého stádečka.

3. Hřiště pro děti v Baadre. V celém velkém táboře, který je hned vedle Baadre, ani přímo ve městě není žádné hřiště pro děti. Pán nám dal na srdce, abychom to změnili, a tak bychom rádi hřiště v této lokalitě, na kterou se stále zaměřujeme, postavili.

Přinesme Kristu v modlitbách toto etnikum. Kéž zažijí požehnání a okusí, jak dobrý je náš Pán. Modleme se, aby z této bolesti a utrpení vzniklo něco nového
a krásného. Pokud se chcete modlit pravidelně za toto etnikum, napište na bwojnar@nehemia.cz.

Pokud byste chtěli podpořit práci mezi Jezídy a pomoci jejich rodinám, použijte prosím č. ú. 1057340/2060 nebo 100113352/0300, v. s. 1002.
v. s. 10023 Irák – Sindžár – na pomoc jezídským rodinám
v. s. 10021 Irák – pomoc ženám
v. s. 10022 Irák – pomoc dětem
v. s. 2303 – Wojnarovi

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.