Dobré zprávy, ale nové výzvy ve SA

Nový pracovník. Na konci listopadu se do SA přestěhoval další člověk. Aktuálně se tedy tým rozrostl na tři jednotky, které v regionu dlouhodobě pracují. Je to pro mne důležité povzbuzení.

Poznámka: Chtěl bych zdůraznit, jak je důležité se modlit k Bohu, aby vysílal další pracovníky. Díky, že se k tomu někteří připojujete.

SA jako klíčový region. Jako reakce na mou prezentaci v lednu minulého roku se naše německá partnerská organizace rozhodla, že SA bude nově jejich klíčový strategický region. Podobnou prezentaci jsem měl online s východoasijskými řediteli národních organizací. Ti následně rozhodli, že SA byl dlouho přehlížený region a nově se stává strategickým pro následný rozvoj.

Projekty, projekty, projekty. Projekty a všemožné aktivity jsou fajn, ale nepovažuji je za dobré pro začátek práce. Kultura a myšlení lidí v SA je natolik odlišná, že bez pochopení základního fungování místních se realizováním projektů, jakkoliv mohou být prospěšné, vzdálíme od místních lidí. Proto mám dvě klíčové podmínky pro nové pracovníky. První je jazyková a kulturní průprava a druhou je zapojení se do místního společenství křesťanů. Věřím, že postupem času Pán Bůh ukáže každému mis. pracovníkovi následnou cestu, práci a projekt, kterým zasáhne významnou skupinu lidí. Pokud ale rovnou skočí do tzv. „služby“, tak je téměř jisté, že trvalé ovoce práce nikdy neuvidí.

V této věci narážím u mnoha lidí, kteří jsou ve světě zodpovědní za rekrutování mis. pracovníků. Všichni čekají aktivity a projekty, do kterých se zapojí. Jen málokomu se chce trávit čas učením jazyka. A proto „ztrácím“ potenciální pracovníky, kteří pak jdou s jinými organizacemi rovnou do projektů. Vnitřně mě to trápí, je to někdy velký tlak, ale doufám, že mám pravdu a je potřeba vydržet. Možná pak s méně lidmi, ale těmi správnými přineseme dobrou zprávu lidem, kteří by se ji jinak nedozvěděli.

Plánování cest v nejistých dobách. Je těžké plánovat, ale plánuji. A následně naplánované ruším. Snad další plány od května již klapnou. Komunikuji s lidmi z celého světa a všichni doufáme, že se odjet povede. Je to dost náročné a hlavně nejisté.

Jak vybírat lidi na cesty do SA? A to je další náročná věc. Zájem o SA roste, ale moje kapacity jsou omezené. A nemohu být v Asii celý rok. Musím myslet na rodinu. Navíc s sebou nelze vzít skupinu třeba 10 lidí. Okamžitě tím vzbudíme pozornost. Takže potřebuji moudrost, jak vybírat vhodné lidi, pro které to nebude jen výlet za
dobrodružstvím. Takovéto vybírání je také dost náročné.

Moje víra v českou a slovenskou mis. budoucnost. Dokud je náš domov v Česku, beru za svou osobní zodpovědnost urgovat a hledat cesty k vysílání Středoevropanů do světa. Podařilo se mi v tomto směru sehrát nějakou drobnou roli ve vyslání několika lidí, ale chtěl bych vidět víc. Jsem součástí organizace pracující ve více než 70 zemích. Mohou to být otevřené dveře pro spoustu lidí.

Najde se:

a) Jeden sbor nebo společenství křesťanů z ČR nebo Slovenska, které by se stalo partnerským sborem místního společenství v SA? Není to o financích, ale o vzájemném partnerství, povzbuzení a službě, jak to vidíme mezi sbory v Novém zákoně. Prosím, zkuste se někdy modlit ve vašem sboru a zeptat se Hospodina, zda to je cesta, jak se zapojit do zahraniční misie. Znamenalo by to připojit se ke mně a nezávazně navštívit pár sborů v SA. A až doma byste se rozhodli, zda do toho jít. Je to moje touha pro letošní rok.

b) Najdou se dva lidé nebo rodiny, které by byly ochotny rozhodnout se k přípravě na budoucí dlouhodobou misii v regionu SA? Vezmu je letos na jednu z cest, kde se seznámí s místní kulturou, věřícími i dalšími zahraničními pracovníky. Prosím, modleme se a hledejme kolem sebe. Věřím, že Pán Bůh si tyto lidi již povolává. Poskytnu jim maximální podporu a samozřejmostí je nezávazná komunikace a sdílení o regionu, specifikách apod.

Myslím, že to je náročná výzva, ale bez odvahy to nejde. Proto zkuste reagovat a možná najdeme cesty, jak ovlivnit životy lidí v SA. Pište na felagund@outlook.cz.

Pokud byste chtěli podpořit práci Felagunda v SA, použijte prosím č. ú. 1057340/2060, v. s. 2305.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.