Etiopie – Koza do každé rodiny

Projekt pomoci ženám jsme odstartovali před 2,5 lety. Díky vám všem, kteří jste se již do pomoci ženám zapojili a kteří jste přispěli nákupem jedné či více koz. Máme radost, že se celá práce postupně rozvíjí a má pozitivní dopad na stále širší komunitu žen v regionu. Během těchto let se nám podařilo obdarovat celkem 200 žen, kdy každá z nich dostala jednu kozu.

Změny k lepšímu. Ženy jsou navíc součástí podnikatelských skupinek. Spolu tak šetří do společného fondu každý týden 10 birrů (5,50 Kč). Za dva roky byly schopny celkem našetřit v přepočtu 104 000 Kč. Několik žen si vzalo půjčku, pronajaly si půdu a zasadily brambory. Později byly schopny brambory sklidit, prodat, a takto získat příjem pro svou rodinu. Navíc se jim znásobuje počet koz.

Celkově se tedy projekt těší dobrým výsledkům. I přesto, že některé kozy uhynuly nebo byly ukradeny (celkem 30), bylo předáno 70 nově narozených kůzlat dalším chudým rodinám. Máme naději, že počet obdarovaných žen se bude nadále neustále zvyšovat.

Svědectví několika žen…

Aster Yohannes je jedna z žen, která od nás získala kozu. Je rozvedená a procházela těžkou finanční situací. Nyní se díky projektu její životní situace výrazně zlepšila. V současné době má tři kozy a z prodaného mléka utrží každý měsíc 600 birrů (320 Kč).

Gadise Wariso je další ženou, které jsme v tomto projektu pomohli. Spolu s manželem mají tři děti. Gadise je bez práce a manžel pracuje jako námezdní dělník. Jedná se však o velice chudou rodinu. Od té doby, co získala kozu, se jejich životní situace začala zlepšovat. Nyní mají celkem 5 koz. Gadise prodává na trhu mléko a postupně se jim daří lépe a lépe.

Tiruye se o svěřené kozy stará velmi svědomitě, je podnikavá, a proto nemá jen jednu kozu, ale pět.

Za 1 500 Kč můžete pomoci jedné etiopské ženě získat kozu. Své dary prosím posílejte na č. ú. 1057340/2060, v. s. 1007.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.