Irák – svědectví několika žen, kterým jsme darovali přímotopy

Fíl Kásim Ibrahim. Jezídce Fíl je nyní 40 let. Bydlí v komplexu Tal Qasab v provincii Sindžár. Jako mnoho dalších žen byla 3. 8. 2014 i se svými čtyřmi dětmi unesena a v zajetí ISIS žila pět let. Její manžel byl zřejmě ještě tentýž den popraven. Děti poslali na převýchovu, aby se z nich stali bojovníci ISIS.

Nyní je svobodná a bydlí v Tal Qasab se svými třemi přeživšími dětmi. Nejmladší dítě zemřelo. Často na ně myslí. Doufá, že její manžel možná ještě žije. Nemůže na něj zapomenout. Bydlí v rozbitém domě, na malém prostoru, který se dá obývat.

Vdova Fíl je vděčná za přímotop, který jí zajistil teplo v letošní zimě. Modleme se za ni a za její děti, které přežily.

Ksmad Tálab. Ksmad (21) zajali, když jí bylo 15 let. Desetkrát byla na trhu prodána jako sexuální otrokyně. V zajetí byla pět let. Jeden rok v Iráku a pak v Sýrii. Tak jako většina dívek procházela mnohým utrpením, bolestmi i mučením. Nyní je volná. Trpí však depresemi a bolestmi nad ztrátou většiny své rodiny. Žije v těžkých podmínkách. Proto byla vděčná za přímotop, aby lépe zvládla období zimy.

Sari Omar. Sari je další ženou, která byla téměř čtyři roky v zajetí ISIS. Mnohokrát byla za různé ceny prodána na trhu jako sexuální otrokyně. Často byla ponižována a znásilňována. Když se odmítala podílet na islámských modlitebních praktikách nebo se nechtěla zapojit do půstu v období ramadánu, byla mučena.

Nyní je volná, avšak plná strachu a bolesti. Je bez příjmů. Její manžel je stále nezvěstný. Zřejmě byl zabit jako většina mužů. Žije nyní se svými čtyřmi dětmi v městečku Tal Banat v rozbitém domě s pouhými igelity v oknech, bez nábytku a bez základních potřeb pro život. Je však vděčná za vánoční dar – přímotop, který jim usnadnil život v období zimy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.