Misie v Moldavsku

Sbor se stará ve svém okolí o děti, jejich rodiny i o seniory.

Moldavsko jako jedna z nejchudších zemí v Evropě stále bojuje s různými problémy. Mezi ně patří alkoholismus, emigrace, korupce a slabá ekonomika. Zemi momentálně tíží extrémní sucho, které je nejhorší za posledních 20 let, a pandemie COVID-19 silně zasáhla moldavské obyvatelstvo, ekonomiku v zemi i zastaralé zdravotnictví. Mnohé rodiny ztratily zaměstnání a dostaly se do finanční tísně.

Církev ve vesnici Panašešti navzdory všem okolnostem stále šíří do svého okolí Boží světlo. Pastor Petru se v této vesnici narodil. Dříve byl znám jako mafián a rebel, Bůh jej však vytáhl ze tmy. Tenkrát před dvaceti lety uvěřil ve vězení a do vesnice se vrátil s novým životem v Kristu. I přesto, že lidé na jeho životě viděli změnu, nepřijali ho. Moldavané totiž vidí svou identitu pouze v pravoslaví a jeho tradicích, které však Petru nesdílel. Petru se svou rodinou zde však dále věrně pracovali a neustávali v modlitbách. Dnes je v Panašešti malá církev, má svou vlastní budovu a v ní centrum pro chudé děti z vesnice. Před šesti lety zde u zrodu Centra pro děti mohla stát česká církev, konkrétně 1. sbor AC v Praze, a podílet se na stavbě církevní budovy. Stále se misijně zapojuje a jeho pomoc pokračuje i dnes. Prvním dlouhodobým misionářem byl Jan Štolba. Na jeho službu a nasazení doposud všichni rádi vzpomínají.

Vlivem pandemie také nebylo možné v létě 2020 uskutečnit plánovaný tábor pro děti z vesnice Panašešti a Galešti. Díky Bohu se alespoň podařilo vyslat dvoučlenný tým v lednu 2020, o kterém jsme vám již dříve psali.

Díky vaší finanční pomoci se však zrekonstruovala chodba centra. Je to obrovská pomoc! Už zde nebude během deště zatékat a děti budou mít skříňky, kam si uloží své věci, což je důležité i kvůli hygieně.

Ačkoliv proticovidová opatření byla rozsáhlá, pracovnice Aliona z centra stále s dětmi udržovala kontakt. Dokonce mohla pomoci jedné mamince Gale, která musela za prací do Itálie. Během její nepřítomnosti se tedy postarala o její dceru, což viděla jako skvělou příležitost, jak se stát velkým požehnáním. Vždyť i sama Aliona vyrůstala dlouho jako sirotek.

Po dlouhé době a našich modlitbách do centra přibyl také nový manželský pár – Nelly a Nikolaj, který nyní pomáhá v dětském centru. Nelly se zaměřuje na malé děti a Aliona na dospívající. Do centra dochází 18 dětí a mnohé z nich pocházejí z těžkých poměrů. Jejich rodiče jsou často alkoholici, narkomané či násilníci. Některé děti žijí s příbuznými, protože rodiče odcestovali do zahraničí za prací a jiní žijí ve velmi chudých podmínkách.

Vlivem pandemie funguje centrum stále jen v omezeném provozu. Děti zde docházejí jen pro stravu a 3x týdně se účastní krátkého programu. Úsilí místních pracovníků však nepolevuje. Všichni máme velkou radost z toho, že lidé v okolí mají čím dál větší zájem o skutečné evangelium, navštěvují církev a hledají pravdu. Maminka Gala se již vrátila zpět z Itálie a navštívila církev. Boží Slovo se dotklo jejího srdce a nyní se rozhodla odevzdat svůj život Bohu do rukou. Dokonce i některé děti z centra vydaly svůj život Kristu. Nedávno přišla do centra nová dívka Tatiana, která chodí do 8. třídy a pochází z rozvrácené a kriminální rodiny. Nejednou plakala, když se jí Pán Bůh v centru skrze své slovo dotýkal.

Potřeby a modlitby.
Církev v Panašešti posílá všem dárcům v Česku srdečné pozdravy a všem děkuje za finanční a modlitební podporu. Prosím, i nadále se nepřestávejme za Moldavsko modlit. Proto, abychom naplnili Boží vůli a překonali všechny překážky, jsou modlitby nesmírně důležité.

Za Boží milost pro Moldavsko, aby v současné situaci přišla pomoc zvenčí, která by zmírnila těžký dopad pandemie.
Centrum pro děti – za pracovnice Alionu a Nelly, aby jejich spolupráce dobře fungovala, i za trpělivost v práci s dětmi z chudých rodin a vedení Duchem svatým.
Za ochranu a požehnání církve v Panašešti, službu pastora Petrua a služebníků. Za nově obrácené, aby rostli ve víře a církev byla posilněna Duchem svatým.
Za nové uskutečněné projekty: Firewood (dřevo na topení), balíčky potravin do chudých rodin, projekt Fotbal (spolupráce se školou v Panašešti) – aby při setkání s lidmi směle hlásali evangelium.

Svým finančním příspěvkem můžeš podpořit:
Centrum pro děti. Příspěvek půjde na potřeby centra, dětí a jejich rodin.
Církev, která finance využije pro lidi v nouzi – nákup potravin, dřevo na topení, koupě hospodářských zvířat do chudých rodin a jiná materiální pomoc.
Podpořit pastorovu rodinu, která ve sboru pracuje na plný úvazek, ale vzhledem k tomu, že je to malý sbor, nejsou příjmy příliš velké.

Podpořit misii a rodiny v Moldavsku můžete darem na účet 1057340/2060, v. s. 2103.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.