Čelíme překážkám, jsme však připraveni vyrazit

Tento manželský pár už měl být na misii v Asii. Je připravený vyrazit. Teď však musí jako většina dalších čekat.

Vím, že jste byli již v první polovině roku připravení odcestovat na misii do východní Asie. Zdeňku, ty jsi dal dokonce v práci výpověď. Jak se vše poté vyvíjelo? Ano, měli jsme odcestovat již loni na jaře. Neustále jsme byli připravení vyrazit, protože jsme věřili, že dříve či později přeci jen odjedeme. Když se však hranice zavřely, bylo nám jasné, že se náš termín odsouvá.

Byl jsem zaměstnán u městské policie a zrovna mi končila tříletá služba, ke které jsem byl zavázán. V té době jsem měl podanou výpověď a museli jsme se vystěhovat z pronajatého bytu. Když se situace změnila, nějak zvlášť mě to nemrzelo. Najít práci není tak složité. Rozhodl jsem se to zkusit ve stavebnictví, kde je práce dost. Chvíli poté, co jsem nastoupil do jedné velké firmy, se na mě obrátil přítel ze sboru s nabídkou spolupráce ve stavební partě a já to přijal. Ádě její práce zůstala a ještě jí přibylo, což ji paradoxně těší.

A co bydlení? No, to bylo náročnější, ale už při stěhování k manželčiným rodičům jsme sehnali nový byt a o týden později jsme se přesouvali zase do nového. A kupodivu v mé nové práci i v novém bytě je nyní lépe než předtím.

Neodradila vás současná pandemie a také fakt, že se váš odjezd odsunul? Samozřejmě nás to mrzelo, ale neodradilo. Před odjezdem do Asie jsme měli strávit v rámci adaptace měsíc ve Středomoří. To se však také zrušilo. Navíc jsme museli vyřešit práci i bydlení, což bylo trochu frustrující. Do nového bytu jsme však už šli jen se zlomkem našich věcí, abychom byli připraveni kdykoliv odjet. Když jsme měli jasno, že prostě odjedeme, i kdyby to mělo být za delší dobu, vnímali jsme různé duchovní útoky, a tedy i jiný rozměr duchovního boje. Na druhou stranu jsme ale cítili požehnání a Boží ujištění.

Máte možnost zatím studovat jazyk či se jinak připravovat? Nově získaný čas jsme se rozhodli využít k přípravám. Dále pomáháme ve sboru, kde jsme doposud sloužili. Jinak pracujeme hlavně na naší angličtině, protože ta slouží jako prostředek ke komunikaci s velkou částí našeho týmu a taky se prostřednictvím angličtiny budeme učit mandarínštinu. Ta je sama o sobě dost komplikovaná a na doporučení se ji budeme učit až na místě od rodilých mluvčích. Pokoušíme se alespoň naučit pár znaků a zjistit více informací o místě našeho působení. Duchovní přípravu taky nepodceňujeme. Karanténní opatření se ukázala jako přínosná. Kosmonauti také předem simulují podmínky pod vodou či v poušti a my jsme si uvědomili, že v Asii budeme také v jiném prostředí zpočátku odkázáni jeden na druhého. Sbor, přátelé, rodina, ti zůstanou na druhé straně světa. Proto jsme karanténní opatření pojali i trochu „sportovně“ a začali s pravidelnou domácí skupinkou.

Jak nyní vypadají vaše plány s odjezdem? Zatím nemáme přesné datum odjezdu, ale vidíme, jak Bůh postupně otevírá cestu. Počátkem loňského podzimu se část našeho týmu mohla vrátit zpět do Asie. Do konce února by snad mohla být většina lidí v cílové zemi zpět. Doufáme tedy, že i my se do jara 2021 přesuneme.

A jak jste na tom finančně? Aktuálně jsme díky jednotlivým darům získali zhruba polovinu našeho rozpočtu. Nyní nám ještě schází zhruba 500 tisíc korun.

Za co se můžeme modlit? Ani jeden z nás není superman na jazyky. Za úspěch považujeme domluvu v angličtině. Bez pochyby by byl parádní dar jazyků. Budeme proto rádi, když se za nás budete modlit. Kupodivu však strach z čínštiny nemáme, spíše si myslíme, že to bude lepší než s angličtinou. Dále budeme rádi za modlitby, aby se naplnil náš finanční rozpočet a abychom mohli v pravý čas odjet.

Misijní práci manželů „K“ můžete podpořit prostřednictvím č. ú. 1057340/2060, v. s. 2309.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.