Etiopie v bouři nepokojů

Jak jistě mnozí z vás víte, podporujeme spolu s vámi vzdělávání dětí ve městech Jimma a Kofele. Následné okolnosti zamezily přístupu k včasným a aktuálním informacím o dětech, za což se velmi omlouváme. Na informace z Jimmy stále čekáme (přišly pouze dopisy dětí). Situace ohledně pandemie mnohé věci (stejně jako v naší zemi) změnila (67 tis. nakaženo). Díky covidu přišla spousta lidí o práci, a následně to pak přineslo obtížnou finanční krizi mnohým rodinám. Školy a školky zůstávají zavřené a cestování do různých částí Etiopie je striktně omezeno.

Pandemie však není v Etiopii jediným problémem. Na konci června totiž došlo k plánované vraždě populárního etiopského zpěváka Hachalu Hundesa z kmene Oromo s cílem vyprovokovat oromyjský národ proti současnému premiérovi Abiy Ahimadovi (znovuzrozený křesťan), který se před dvěma lety zasloužil o Nobelovu cenu míru za ukončení dlouhodobého napětí s Eritreou.

Prosím, modlete se! Zpočátku se zdálo, že základem nepokojů jsou etnické důvody, posléze se však ukázalo, že problémem je náboženský konflikt s cílem rozbouřit celou zemi. K nepokojům došlo i ve městě Jimma a vážným střetům se nevyhnulo mimo jiné ani město Kofele. Mnoho hotelů, rezortů, obchodních center, obytných domů a vládních budov bylo zdevastováno. Ve městě Shashamene útočili i na křesťany. V tomto městě vypálili mnoho obchodních center, budov i aut. Byly vyrabovány obchody se zlatem, elektronikou, obuví, oblečením apod. Aktivisté vypálili nejméně 500 obchodů, srovnali se zemí 35 domů, 4 školy a 245 rodin přišlo o svá bydlení a zůstaly na ulicích. Nyní se o ně stará místní církev. Také shořelo 89 velkých hotelů a bylo zničeno 115 aut a taxíků.

V regionu Oromia, jižně a jihovýchodně od hlavního města Addis Abeby bojovníci s puškami, mačetami, noži a kopími přejížděli v autech od domu k domu, aby vyhledávali a vraždili křesťany. Děti byly často svědky brutálních vražd rodičů. Některé skupiny byly dokonce vybaveny seznamy křesťanů, které jim poskytly místní orgány regionu Oromia. Se zvláštní horlivostí vyhledávali zejména lidi aktivně zapojené do života církve. Podle svědků v mnoha případech policie vraždám netečně přihlížela a na události nijak nereagovala.

Některé křesťany zachránila odvážná intervence muslimských sousedů, kteří riskovali vlastní život, aby je ochránili. Extrémisti spálili nebo zdevastovali mnoho obchodů a domů patřících křesťanům. Tisíce dalších křesťanů, včetně osiřelých dětí, po traumatických zážitcích z regionu utekly. Útočiště křesťané našli v kostelech a kulturních centrech.

Nevládní organizace a charity se nyní snaží pomoct lidem při opravách domů a zajišťují pro ně jídlo, oblečení a hygienické pomůcky včetně desinfekce. Přes dva tisíce lidí zůstalo bez práce, zemřely desítky civilistů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.