Otčij dom potřebuje naši pomoc

Koronavirová pandemie těžce dolehla na fungování dětského domova Otčij dom. Většina našich zahraničních partnerů nám do měsíce od vypuknutí krize oznámila, že se sami potýkají s vážnými existenčními problémy. Podpora se tedy omezila na 70% nebo 50% a někteří ji dokonce zastavili úplně. Vlivem této situace jsme úplně ztratili největšího dárce z USA, který pokrýval významnou část našich příjmů na fungování domova.

Ztráta zdrojů. V rámci ukrajinských zdrojů se náš příjem také výrazně omezil. Většina našich partnerů se potýká s vážnými finančními problémy. Trh se v některých odvětvích zcela zastavil a kupní síla se omezila na minimum.

Úsporná opatření. V rámci dětského domova jsme byli nuceni zavést úsporná opatření. Navíc někteří z našich zaměstnanců se sami vzdali části svých platů, někteří 30%, 50% a jsou i tací, kteří pobírají jen 10% platu jen proto, abychom krizi přečkali. Nicméně i tak čelíme otázce snížení personálního obsazení.

Lidé se nám snaží pomáhat alespoň tím, že nám nosí potraviny, a tím pádem z ušetřených peněz za nákup potravin částečně hradíme platby za plyn a elektřinu.

V pomoci pokračujeme. I přes tíživou situaci se snažíme i pomáhat těm nejpotřebnějším v našem okolí. V domově se nám stále daří svépomocí pěstovat žampiony, které s malým bochníkem chleba ve spolupráci se sociálním odborem rozdáváme dvakrát týdně potřebným. Pro většinu z nich je to v zásadě jediné, co mají. Jejich vděčnost je bezmezná.

Aktivně hledáme finanční podporu i na Ukrajině skrze fundraisingovou kampaň. Avšak naše země prochází mnoha změnami a reformací právního systému, díky čemuž se k nám takřka žádné dary nedostaly. Banka je automaticky vrátila zpět kvůli špatné identifikaci…

Aktuálně také řešíme situaci ohledně vzdělání našich dětí. Před třemi lety jsme se rozhodli otevřít v rámci Otčího domu vlastní školu. Děti ve státních školách čelily opakovanému šikanování a bití od spolužáků.

Najímáme si externí učitele, kteří k nám dojíždějí a děti vzdělávají přímo u nás. Tím, že nemáme oficiální akreditaci od ministerstva, platíme je z našeho rozpočtu. Avšak jejich platy jsou nižší, než je na Ukrajině běžné, a tak část z nich uvažuje o rozvázání spolupráce. Momentálně se nám naskytla příležitost akreditaci z ministerstva získat, a tím pádem bychom mohli platy učitelům zvednout na standardní úroveň.

V domově máme většinou děti, které běžnou výuku nezvládají, dále děti invalidní a s downovým syndromem. Proto bychom rádi vzdělávání ponechali u nás.

Naskytla se nám příležitost koupit dům o rozloze 630 m2, který by zcela vyhovoval požadavkům ministerstva školství pro udělení akreditace. Dům prodává banka a z původní ceny 100 000 USD byla jeho cena snížena o 30% na 70 000 USD. Aktuálně máme příslib od jednoho dárce 20 000 USD. Pokud bychom budovu získali, budeme moci našim dětem věnovat zvláštní péči, kterou jejich stav vyžaduje.

Od ministerstva budeme dostávat na každého žáka pravidelné dotace, a tím se nám i zlevní provoz celé školy. V současnosti nás provoz školy v budově dětského domova stojí ročně 75 000 USD, a to především proto, že všechny náklady platíme z vlastních zdrojů.

Děkujeme vám všem za vaše přátelství, podporu a pomoc, kterou nám poskytujete tolik let! Budeme vděční za vaši jakoukoliv pomoc, ať na provoz domova nebo na koupi budovy pro zřízení školy. Roman Kornyiko

Pokud byste chtěli pomoci dětskému domovu Otčij dom v jejich práci, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 1120.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.