Apostolovo: Praktická pomoc v době koronaviru

V době koronavirové pandemie jsem pocítil touhu v našem městě zorganizovat potravinovou pomoc pro seniory, vdovy a sirotky, kteří byli situací ovlivněni nejvíc. Avšak finanční situace na sborovém účtu mě jaksi držela zpátky. Svoji touhu jsem předkládal Bohu a prosil jej o pomoc. V souvislosti s tím jsem také kontaktoval i českou Nehemii, zda nemá možnost zapojit se spolu s námi do pomoci potřebným v Apostolovu.

Zanedlouho přišla odpověď a s ní i prostředky na nákup potravin. Nakonec jsme mohli pomoci i několika rodinám, které se ocitly v existenční nouzi kvůli ztráty zaměstnání.

Pomoc rodinám. Ve spolupráci se sociálním odborem v Apostolovu jsme vytipovali ty nejpotřebnější a postupně je navštívili. Několik lidí, kterým jsme pomohli, nás poté kontaktovalo a prosilo, zda bychom mohli pomoci i jejich sousedům a známým.

Díky pomoci jsme tak navštívili spoustu rodin, mimo jiné i invalidní seniory, kteří nikoho nemají. Uvítali nejen pomoc, ale v neposlední řadě i možnost si popovídat.

Měli jsme možnost pomoci i 80letému muži, který žije úplně sám. Když mě zval do prázdné kuchyně, říkal: „Přicházíte v pravý čas, nemám vůbec nic, a tak jsem se modlil, aby Bůh ke mně někoho poslal s jídlem.” U šálku čaje mi vyprávěl svůj životní příběh, jak v dětství za války fašisti zabili oba rodiče a sám byl pak odveden do koncentračního tábora. Nicméně ani další události jeho života nebyly zcela bezproblémové. Byl to prostor vyslechnout jeho těžký životní příběh a zároveň mluvit o naději, kterou nám Bůh nabízí. Nakonec jsem se za něj mohl i modlit.

Toto nebyl jediný případ, další a další nám se slzami v očích děkovali, že jsme dorazili v pravý čas.

Dokonce jsme díky vaší štědrosti mohli pomáhat nejen v Apostolovu, ale i v sousední vesnici Novogrigorovské, kde už několik let pracujeme a snažíme se zde založit sbor.

V návaznosti na rozdávání potravin nás kontaktovala jedna žena a ptala se, kdy začnou bohoslužby. Vyprávěla nám svůj příběh, jak se před mnoha lety smířila s Bohem a nechala pokřtít, ale postupně její víra ochladla. Dnes má znovu touhu se zapojit do církve!

Díky vaší pomoci jsme rozdali potravinové balíky více než 124 lidem a tak se také za všechny pravidelně modlíme a žehnáme jim. Pavel Golub

Pokud byste chtěli pomoci v Apostolovu v jejich práci, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060 nebo 100113352/0300, v. s. 5101.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.