Krivij Rih – dost depresivní město na Ukrajině

I když se Sovětský svaz rozpadl už dávno, období komunismu tu stále všechno kolem připomíná. Neuvidíte tu žádné nové školy ani nemocnice. Železozpracující průmysl vyzdobil naše město mnohakilometrovými doly a fabrikami s bezpočtem komínů. Za posledních 15 let přišlo naše město o 200 tisíc obyvatel. Dnes jich tedy ve městě žije okolo 620 tisíc. Jeden z vlivných Čechů o našem městě nedávno prohlásil, že je to „Mordor“. Pokud byste měli možnost nějakou dobu s námi žít, asi byste s ním souhlasili.

Beznaděj i naděje. Nicméně i ve městě beznaděje lze nalézt naději. Tak, jak je to napsáno v Bibli: „Lid sedící v temnotě uviděl veliké světlo, těm, kteří seděli v krajině a stínu smrti, vzešlo světlo.“ (Mt 4:16) Navzdory příšerné atmosféře a nebo možná právě proto, Bůh požehnal naše město více než 100 evangelikálních církví. I naši církev „Filadelfia“ si Bůh používá, aby městu zazářilo světlo evangelia. Krmíme hladové, pomáháme dětem v nemocnicích, sloužíme rodinám.

Veliké díky patří české církvi a Nadačnímu fondu Nehemia, že nás v tomto úsilí po dlouhá léta podporují. Je to pro nás neustálou připomínkou, že církev není rozdělena žádnými hranicemi.

Situace v naší zemi je i nadále velice těžká. Pandemie, která komplikuje život po celém světě, doléhá i na nás. K tomu obtížná ekonomická situace, politická krize a válka na východě Ukrajiny. Tento neustále sílící tlak nám ale nemůže zabránit ve službě, ať už jsou podmínky a okolnosti jakékoliv, protože lidé, o které se staráme, jsou pro Boha tím největším pokladem.

Šestileté napětí v Doněcké oblasti. Na Ukrajině ale najdete města, která jsou na tom ještě mnohem hůře než Krivij Rih. Na frontové linii čelí i nadále neskutečné hrůze. Náš přítel, pastor církve „Archa“ Ivan Ivanovič Prjadka, se kterým spolupracujeme a společně sloužíme, píše: „ Město Krasnogorivka v Doněcké oblasti zažívá už šest let nepřetržité bojové operace. Město je zničené, lidé žijí v neustálém stresu a strachu. V současnosti zažíváme méně výbuchů přímo ve městě. Střelba je však slyšet z okrajových částí města a nikdy nevíme, jak se bude situace dále vyvíjet. My, církev „Archa“, spoléháme na Boha a neztrácíme naději. Místním obyvatelům se snažíme pomoci všemi možnými způsoby, aby mohli pocítit, jak moc je Bůh miluje. Pořádáme každodenní charitativní obědy, distribuujeme humanitární pomoc, oblečení, obuv, pitnou vodu, potravinové balíčky, hygienické potřeby.

V modlitebně je i nadále otevřená prádelna. Obyvatelé města i vojáci se k nám také chodí umývat. Také pomáháme opravovat střechy poničené bombardováním, uklízíme město, sekáme trávu i keře. Lidé vidí naši usilovnou práci a jsou stále více otevřeni naslouchat i našemu poselství evangelia. Jejich srdce jsou naplněna vděčností. „Jste naší záchranou! Kdybychom vás neměli, nemohli bychom v této strašné době přežít,“ řekla nám nedávno 76letá Zinaida Pavlovna.

Drazí přátelé, jsme nesmírně vděční, že nás s vámi Bůh spojil do jedné rodiny v Kristu! Necítíme se opuštění. Kdo má Ježíše, ten má také naději! Modlete se prosím za Ukrajinu. Za ukončení války i za otevření srdcí pro dobrou zprávu o Ježíši. K. Melnik

Podpořit službu K. Melnika můžete prostřednictvím č. ú. 1057340/2060 nebo 100113352/0300, v. s. 5103 a práci v Doněcké oblasti v. s. 5104.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.