Misie v Daruvaru – Stěhujeme se!?

Letošní rok naší služby v letničním sboru v Daruvaru vstupuje do závěrečné fáze. Již pátým rokem pomáháme pastorovi Mirkovi ve vyjití ze zóny dlouhodobé stagnace či udržování sboru s osmi lidmi.

Když jsme byli červenci 2014 v Daruvaru poprvé, pastor Mirko řekl: POMOZTE NÁM. Zhruba po měsíci, kdy jsem se modlil, kam máme jít, byl Mirkův hlas ještě naléhavější. Ve stejném roce se věci pohnuly a naši havířovští pastoři přijeli do Daruvaru a domluvili se na vzájemné spolupráci.

Od února 2015 jsem začal s pravidelnými výjezdy a vyučováním Božího slova. Služba se postupně rozrůstala o návštěvy nemocných a hlavně kontaktování lidí, kteří neznají Krista.

Dnes se na našich bohoslužbách schází zhruba 18 lidí a členská základna se rozrostla na 15 lidí. Vypadá to, že bychom mohli naše stanové kolíky rozšířit o město Pakrac a začít zde domácí skupinku, protože zde uvěřilo pár lidí, kteří 2x týdně jezdí k nám do sboru.

Sbor jsme posunuli i v pohledu vnímání osobní evangelizace a zodpovědnosti. Rovněž i my máme více a více lidí, se kterými ve městě navazujeme vztahy a mluvíme o Bohu, a již to nejsou jen staro-Češi, ale i místní Chorvaté. V Daruvaru, ve kterém žije necelých 10 000 lidí, je asi 4 000 Čechů. Jejich předkové se za dob Rakouska – Uherska přestěhovali do chorvatské Slavonie a zůstali zde již po celé generace.

Stěhování. Již od loňského roku čím dál tím více vnímáme, že bychom se měli do Daruvaru přestěhovat, aby naše služba byla efektivnější. Po mnoha modlitbách a rozhovorech jsme stanovili termín stěhování na duben 2021.

Letos v únoru do Daruvaru opět přijeli pastoři z našeho havířovského sboru. Mluvili jsme podrobněji o našem přesunu a hlavně o naší službě v Daruvaru. Všichni naše rozhodnutí vítají a také senior oblasti Branko řekl, že bude moc rád, když mu pomůžeme v budování stanic v Kutině, Bjelovaru i jejich sboru v Garešnici.

Rovněž i v Daruvaru budeme moci rozjet kurzy Alfa, studium Bible s hledajícími či manželské večery.

Přípravy. V letošním roce nás tedy kromě pravidelných výjezdů čekají přípravy na stěhování. Chtěli bychom navštívit některé sbory v ČR, ve kterých bychom mohli hovořit o naší službě a misii v Daruvaru. Rovněž tímto chceme oslovit modlitebníky a dobrovolné přispěvatele, bez kterých bychom tuto službu dělat nemohli,
a naše stěhování by takto nemohlo proběhnout.

Bydlení zatím máme zajištěno v dlouhodobě pronajatém bytu v centru města. Protože bychom chtěli v Daruvaru zůstat alespoň do důchodu, stále přemýšlíme i o koupi domu, který lze koupit i pod milion korun. Ušetřili bychom peníze za pronájem a měli i prostor přijmout různé podpůrné misijní týmy a využít zahradu nejen k většímu setkávání, ale i něco sami vypěstovat, abychom nebyli plně závislí jen na finanční pomoci druhých.

Na FB jsme vytvořili uzavřenou skupinu o naší službě s názvem: Misie v Daruvaru, kde chceme dávat podrobné a aktuální informace nejen z daruvarského sboru, ale z celého Balkánu. Děkujeme vám, že v tom stojíte s námi a pomůžete nám naplnit Boží vůli pro Balkán.

Pokud byste chtěli pomoci Bednářovým v jejich práci, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 2101.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.