Evangelisté v Africe platí velkou cenu!

Kala (28 let) spolu se svým manželem Ari (jména jsou změněná) pracují na východě Et.. V celé oblasti žije okolo 7 milionů lidí, většinou Hararové (100% muslimů v populaci), Somálci a Oromové. Ari a Kala cestují po celé oblasti a věnují se muslimům, které přivádějí ke Kristu.

Těžkosti. Na konci loňského roku probíhaly v zemi velké nepokoje, při nichž zemřelo 70 lidí a 30 z nich právě v oblasti H.. Politická neshoda přerostla v náboženskou, a místní Oromové začali napadat všechny obyvatele, kteří z kmene Oromo nepocházejí, a později už i do křesťanů a lidí, kteří je v jejich názoru nepodporovali. Manžel Ari je také původem z kmene Oromo, ale ke vzpouře se nepřidal, proto je vzbouřenci přinutili opustit dům. Naštěstí je nezbili ani nezabili. Nějakou dobu se ukrývali v kadeřnickém salonu, kde Kala pracuje. Bohužel však přišli o střechu nad hlavou a nyní si musí hledat nové bydlení, protože dům, ve kterém doposud bydleli, měli pronajatý od místního muslima. Vrátit se můžou jedině, pokud zaplatí dvojnásobek ceny.

Neustálé stěhování. Ari a Kala nemůžou chodit do mešit jako někteří jiní evangelisté, protože je to pro ně extrémně nebezpečné. Ví se totiž o nich, že jsou to křesťané. Neustále se stěhují, protože majitelé domů, od kterých si domy pronajímají, jsou muslimové, a pro ně je více než podezřelé, že si jako křesťané zvou domů muslimy.

Údolí stínů… Kala a Ari svůj život popisují jako přebývání v údolí stínu smrti. Cestují po oblasti a Ari se věnuje mužům a Kala ženám. Při jejich službě se jim často stává, že je zbijí. Berou to jako záležitost, která k jejich službě patří. Nedávno zmlátili Ariho tak, že jej našli na ulici v bezvědomí. Vypadalo to s ním velmi zle a od té doby má problémy se srdcem a potřeboval by lékařskou pomoc. I přesto všechno dál radostně slouží, protože vědí, že je Bůh do tohoto díla povolal. „Už jsme zaplatili vysokou cenu a jsme připraveni zaplatit i vyšší za službu muslimům. Služba Bohu je náš život,“ říká Kala.

Obrovská bolest. Zhruba před třemi lety se v jejich rodině stala velice zdrcující a těžká věc. Když byly jejich mladší dceři necelé čtyři roky, znásilnil ji 70 letý muž, patřící do významné rodiny v jejich oblasti. Pro malé děvčátko to byla traumatizující zkušenost, která ji fyzicky i psychicky poznamenala. Kromě jiného ji muž nakazil žloutenkou a virem HIV. Léčba stojí rodinu okolo 1.000 Kč měsíčně, což pro rodinu znamená velkou sumu peněz. Nehemia pomohla Kale pořídit kadeřnický salón, který jí pomáhá zaopatřit rodinu. Kromě toho jej využívá k evangelizační službě. Muž, který dívenku znásilnil, kvůli dobrým známostem vyvázl nejdříve bez následků, nakonec ale dostal 15 let vězení. Kala to však stále psychicky velmi těžce snáší.

Co se týče jejich zneužité dcery (nyní má 7 let), je stále HIV pozitivní, ale dobrou zprávou je, že žloutenku již nemá. Její léčba je velice nákladná, a tak již rodině nezbývá mnoho peněz na zajištění správné a pravidelné stravy. Dívenka minulý rok velmi zhubla, a to až natolik, že lékař musel léčbu na nějakou dobu zastavit. Lékaři mají naději, že by se díky této léčbě HIV mohla ve věku 10 – 12 let zbavit. Nicméně k tomu potřebuje pravidelnou stravu a dobře prospívat. Náklady na jídlo pro děti vycházejí měsíčně na 700 birrů (600 Kč).

Pokud byste se rádi přidali k podpoře evangelistů v Et., prosím, použijte č. ú.: 1057340/2060 v. s. 5201. Podpora jednoho evangelisty na měsíc vyjde v přepočtu na 2 600 Kč. Pokud byste rádi přispěli konkrétně Kale a Arimu, dejte prosím do poznámky pro příjemce „Kala“.

Jednou z dalších potřeb evangelistů jsou dopravní prostředky, které jim značně usnadňují práci, šetří čas a peníze za dopravu. Pomohly by jim například motorky, které stojí v přepočtu 52 500 Kč.

Pokud byste chtěli pomoci, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 5201.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.