Irák – Ježíš stále činí zázraky.

Když jsme se před dvěma lety stěhovali jako rodina do Iráku, cítili jsme se jako ten chlapec s pěti chleby a dvěma rybkami ve výzvě nasytit hladový dav desetitisíců v biblickém příběhu o zázraku rozmnožení chlebů a ryb (Mt. 14:13-21). Výzva byla obrovská a pro nás neuskutečnitelná, jen jsme slyšeli Kristův pokyn: „Vy jim dejte najíst.“

Ti hladoví a potřební jsou Jezídové v severním Iráku. Je to komunita lidí, která zažila genocidu z rukou ISIS. Muži byli zabiti, ženy zotročeny a děti poslány na převýchovu podle ideologie ISIS. I dnes, už dávno po porážce ISIS, tato komunita stále žije na útěku. 90% Jezídů v Iráku žije v táborech mimo svůj domov a nejsou schopni se vrátit zpátky. Po více jak pěti letech života v táboře a na útěku nemají naději na návrat domů kvůli dalším válkám a nepokojům v oblasti, ze které jsou. Naprostá beznaděj a život bez budoucnosti, tak se cítí.

V situaci, kde Kristus vysílá a říká: „Vy jim dejte najíst“, jsem rád, že to on má pro ně zázraky, které umí jen on. Nasytit hladový dav desetitisíců, jak to čteme ve zmíněném biblickém příběhu. Není to o nás, ale o Kristu. Náš Hospodin se definuje slovy žalmisty: „Hospodin je ochránce vdov, otec sirotků. Osamělým dává rodinu, vězně vyvádí na svobodu…“ (Žalm 68:6-7)

Mým přesvědčením je, že právě Kristus chce, ať tito lidé okusí, jak dobrý je (Žalm 34:9). On povolává své lidi, ať mu dají ty svoje dvě rybky a pět chlebů – a on z toho učiní zázrak. Jsem vděčný za každého jednotlivce nebo sbor, který byl povolán do této služby například k modlitbám, ke štědrosti nebo i jinak.

Ovoce pro jezídské děti od Vánoc do léta. Vánoční sbírka v roce 2018 byla určená právě pro děti z těch nejchudších rodin, kterých jsme vybrali sto. Tyto rodiny, které vyhnala válka z domovů a nejsou ani v oficiálních táborech, nemají žádnou pomoc. Z cíle dát dohromady 220 tisíc korun se stal zázrak a nasbíralo se víc než půl milionu korun. Mohli jsme tak tuto pomoc rozšířit na více rodin, než jsme plánovali. Výsledkem pomoci nebyly jen nadšené děti a rodiče, ale celé období zimy tyto děti byly zdravé! Rodiče byli překvapení a oproti předchozímu roku nás neprosili o léky pro nemocné děti v období chřipek v zimě, protože děti byly zdravé. Je těžké si představit žít několik let pouze ve stanu, na místě, kde v zimě mrzne a sněží a v létě teploty překračují i padesát stupňů.

V čem jsem viděl Ježíšův zázrak? Tak jako v tom příběhu toho nakonec bylo daleko více, než jsme si dokázali představit. Dokonce jsme tento projekt neukončili, ale pokračovali v letošní zimě z nových darů.

Vím, že někteří dárci byly i děti z našich sborů, které daly celé své kapesné nebo obětovaly svůj vánoční dárek. Ano, možná finančně to byly ty dvě rybky a pět chlebů, ale Bůh se přiznal a učinil zázrak. Ježíš stále činí zázraky.
Benjamin.

Prosím, na pomoc jezídským rodinám použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 1002. Pokud byste chtěli podpořit přímo práci Woj., použijte prosím v. s. 2303.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.