Vodovod pro čínskou vesnici

Před čtyřmi lety jsme začali pracovat a působit v malé odlehlé vesnici na západě Číny. Jedním z takových míst je právě i nepatrná vesnička v horách. Naší touhou bylo těmto lidem pomoci a zároveň s nimi sdílet evangelium.

Měl jsem naději, že tuto vesnici v září 2019 osobně navštívím, nicméně Čína vydala nový zákon, že žádná humanitární organizace nemá nyní do odlehlých chudých oblastí země přístup. Nevím, jak dlouho tento zákon bude trvat, ale nyní mám alespoň zprávy našich místních pracovníků o tom, jak celý projekt pokračuje.

Nejnovější zprávy jsou, že poprvé v historii lidé v této vesnici mají čistou vodu. Žije zde zhruba 100 lidí, to je 23 – 25 rodin, což není mnoho. Dříve zde často bojovali s úplavicí, kterou měli z kontaminované vody, a vzhledem k tomu, že v blízkosti není žádná klinika, byl to velký problém. Přestože nejbližším zdrojem vody byla čistší voda z řeky, která byla asi 1 km daleko, většina lidí stejně nabírala a pila vodu špinavou a kontaminovanou. Zde jsme proto vybudovali čtyři betonové cisterny shromažďující pramenitou vodu z hor. Tři z nich jsou o obsahu 20 m3 a jedna je 50 m3. A ty jsou umístěny zhruba 1 km od vesnice. Jsou navzájem propojené, takže když náhodou dojde ke znečištění jedné z nich, lze čerpat vodu z jiné cisterny, zatímco špinavou vyčistíme a vydesinfikujeme a zásoba pitné vody tak není ohrožena. PVC trubkami vodu rozvádíme do všech domovů, takže každý má nyní doma kohoutek s čistou vodou.

Vodní projekt byl tedy v této vesnici dokončen již v první polovině loňského roku a vše zdárně funguje. Pomoc poskytnutá místním obyvatelům otevřela dveře humanitárním pracovníkům, kteří se nyní s vesničany mohli sdílet s dobrou zprávu, kterou již slyšeli v této vesnici všichni. Díky za vaši finanční pomoc!

Čína má stále 5 000 nezasažených národnostních skupin a více než 4 000 z nich žije na západě Číny.

Pokud byste rádi přispěli na další vodovod v jiné čínské vesnici, prosím použijte v. s. 1302, na účet 1057340/2060.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.