Kozí projekt – pomoc ženám Etiopie

Nyní je již do této podpory zapojeno plánovaných 200 žen, každá z nich dostala kozu, o kterou se stará. Podmínkou pro získání kozy je darování vždy prvního kůzlete další chudé ženě. Proto již v této chvíli dochází k předávání dvaceti pěti prvorozených kůzlat jiným chudým ženám a dalších 57 koz je březích. Vidíme, jak celý projekt expanduje. Zanedlouho tedy už 282 žen bude mít alespoň jednu kozu. A za další rok jich bude ještě mnohem více.

Projekt má fantastický dopad na celou okolní společnost. Ženy nejenže mají možnost prodávat mléko a získat drobný přivýdělek, ale navíc dobrota, laskavá péče a ochota pomoci těmto ženám na okraji společnosti neskutečně otevřela srdce mnohým z nich. Dokonce i místní vláda udělila za tento projekt své ocenění.

Ženy se opět stávají součástí podnikatelských skupinek a proto, aby se odlišily, každou ze skupinek nazývají jinak, například: Radost, Pokoj, Naděje, Štěstí, Láska, Světlo…

Mléko zde prodávají po hrníčcích, obzvláště v období sucha, kdy potravy pro kozy není mnoho. V průměru nadojí 4 – 5 hrníčků denně. Něco použijí pro svou potřebu, zbytek prodají. Jeden hrníček mléka stojí 10 birrů (7,5 Kč). Měsíčně si tak můžou vydělat až 900 birrů.

Zde alespoň krátké příběhy dvou z žen

Belayinesh Sekora žije se svými šesti dětmi v oblasti Arsi Zone Siraro ve městě Senbete Sinkile. Má tři dcery a tři syny a byla jednou ze čtyř manželek svého muže. Nyní je však rozvedená. Stále bojovali s chudobou. Aktuálně se musí sama postarat o své děti a nemá podporu ani manžela ani nikoho dalšího z rodiny. Žije ve starém a polorozpadlém domě. Stálou práci nemá, příležitostně smaží indžeru v několika restauracích nebo zametá mouku ve mlýně. Občas jí vypomáhali alespoň sousedé. Proto jsme ji do našeho projektu vybrali. Nyní má kozu a je také součástí podnikatelských skupinek. Scházejí se pravidelně jednou týdně a každý spoří 5 birrů do společného fondu. V každé skupině je 10 lidí.

Mulu Senkiko jsme také vybrali do našeho projektu, protože její rodina se nachází ve velké finanční tísni. Mají s manželem pět dětí a šesté je na cestě. Příležitostně si přivydělává praním oblečení. Její manžel také nemá stálou práci. Společně žijí v hliněné chatrči. Mulu jsme tedy darovali jednu kozu a dali naději na lepší budoucnost.

Díky všem, kteří se zapojili do pomoci ženám ve městě Senbete Sinkile. Praktická pomoc přinesla velkou změnu do uzavřené a nepřístupné společnosti. Mnohým ženám dodala naději, radost a chuť do života. Pomáhat má smysl!

Pokud byste se chtěli také do projektu zapojit, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 1007. Cena jedné kozy je 1500 Kč.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.