Vzdělávání dětí – Etiopie – od ledna 2020 – 30 nových dětí

„Díky, že přinášíte celistvou proměnu dětí v Etiopii. Společně budeme v našem úsilí pokračovat,“ říká koordinátor projektu Abraham.

Nepokoje. Letos jsme opět odjížděli do Etiopie s nadějí, že se setkáme se všemi dětmi v projektu i s jejich rodiči. Bohužel týden před naším odjezdem nastaly v zemi nenadálé politické nepokoje. Některé cesty byly zataraseny a lidé se bezhlavě zabíjeli. Politické napětí však brzy přerostlo i v náboženské rozepře. Jak ve městě Kofele, tak v Jimmě vzbouřenci napadali civilisty a zabíjeli ty, kteří nestáli na jejich straně. Podle dostupných informací zemřelo během těchto dní 80 lidí. Všechny tyto nenadálé okolnosti nám znemožnily návštěvu daných projektů. Setkali jsme se však alespoň s našimi koordinátory, kteří nás o celém chodu a programu pro děti informovali. Přivezli fotografie a s velkou vděčností přinášeli pozdravy od dětí i rodičů.

Dětem jsme přivezli české bonbóny, nakoupili jsme každé skupině pár fotbalových, ragbyových a volejbalových míčů. Koordinátorům jsme předali i vaše přání či dopisy, velkou tašku oblečení a spoustu pletených čepic, které upletly zručné ženy ze Zábřehu na M.. Vše jsme předali místním pracovníkům, kteří dárky i ostatní věci již dětem předali. Děti ze ZŠ Frýdecká v Havířově i letos poslaly vlastnoručně vyrobená přáníčka a drobné hračky.

Co se týče centra v Jimmě, kam jsme loni posílali finance na nové elektrické rozvody, vodovod a klubovnu pro děti, máme dobré zprávy. Elektřina je již téměř hotová a další místnost sloužící jako klubovna pro děti také. Navíc jsou zde pro děti nové toalety a sprcha.

Děti pravidelně dostávají hygienické prostředky – dva šampony a 12 ks mýdla, školní pomůcky a aktovky. Součástí pomoci je i oblečení pro děti včetně ponožek a bot a také školní uniforma. Dále každá rodina dostává kukuřičnou mouku a olej, což má pozitivní dopad nejen na celé rodiny, ale i na celou komunitu. Děti navíc vyjíždějí na pravidelné výlety, kde mají možnost poznat nová místa Etiopie a navazují mezi sebou bližší vztahy. Nedílnou součástí projektu jsou také sportovní aktivity. Například se každoročně pro děti pořádá soutěž v ping – pongu, což děti velmi baví.

Potěšující je také, že více než polovina matek sponzorovaných dětí je zapojena do podnikatelských skupinek, kde se učí hospodařit s penězi. Díky této příležitosti již některé z nich mají malý obchod, kavárnu, pekárnu či prádelnu. Tímto způsobem si přivydělávají a zajišťují tak vlastními silami svou rodinu. Viz fotografie vlevo dole.

Dětem se věnují sociální pracovníci, kteří jim jednak pomáhají s doučováním, ale zároveň je pozitivně ovlivňují, aby se z nich jednou stali lidé, kteří se prostřednictvím své profese a nadání budou moci stát požehnáním pro svou zemi.

Díky, že i vy jste toho všeho nedílnou součástí. Vážíme si vašeho zájmu a pravidelné podpory, bez níž by tato práce ani proměna nebyly možné!

Od ledna 2020 přibíráme dalších 30 dětíz města Jimma. Zájemci o podporu se prosím hlaste na office@nehemia.cz nebo na tel.:703 438 026.

Děti v Kofele (v. s. 1202) a v Jimmě (v. s. 1204) můžete podpořit finančně darem na účet 1057340/2060. Měsíční podpora jednoho vychází na 500 Kč.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.