Masarykův les v Izraeli – pracovní tým 2018

Jeruzalém, pondělí 26.11.2018, 16.30. V Knesetu, izraelském parlamentu, se schyluje k projevu prezidenta Zemana. V lavicích sedí klíčoví členové izraelských vládních i opozičních stran. S projevem za chvíli vystoupí i Benjamin Netanjahu a vůdkyně opozice Cipi Livniová. Nejprve však hovoří mluvčí Knesetu, Juli Edelstein. Uprostřed jeho řeči slyším: Masarykův les, kibuc Sarid, čeští lesníci, kteří tam právě před měsícem pracovali… „Je tohle možné?“ říkám si. „Až sem se to dostalo?“

Proč to píšu, čtenáři Nehemia Info, zrovna vám? Bez vás by tuhle větu pan Edelstein nemohl takhle říct. Ale začnu popořádku.

Už předloni jsem se dozvěděl, že někteří z vás poslali peněžní dary na účel Pomoci lesům na Karmelu. Minimálně v jednom případě to byla vysoká částka. „Pane, co Ty tím zamýšlíš?“ přemýšlel jsem. „K čemu chceš, abychom to použili?“ Dlouho se nic neukazovalo. Ani loni v lednu, když jsme tam byli na pravidelné brigádě, se neukázala žádná extra potřeba. Až po návratu domů.

Prosba o obnovu Masarykova lesa. Volali nám z KKL, tedy organizace, která spravuje lesy v Izraeli. Našli doklady, že v Izraeli roste Masarykův les. Vysadili jej českoslovenští Židé u kibucu Sarid v roce 1930. U příležitosti Masarykových 80. narozenin po něm les pojmenovali. KKL nás požádalo, abychom tam ještě letos vyrazili a pracovali na obnově tohoto lesa jako první skupina z Česka. Po nás že budou následovat další, ale my že už jsme zacvičení z předchozích let. Po pár jednáních jsme souhlasili, ale upozornili jsme, že máme jen omezené prostředky. KKL podpořilo své pozvání zaplacením ubytování, obědů a dopravy po Izraeli. Na nás bylo uhradit letenky, pojištění, zbývající stravu, dopravu u nás a další výdaje. Díky těm darům z loňska jsme tedy mohli pomoci. Píšu to s vděčností. A nemohu v tom nevidět Boží ruku, Jeho plán.

Oslava stoletého výročí ČR v Masarykově lese. V Masarykově lese jsme pracovali, v kibucu Sarid bydleli, spolu s ostatními obědvali ve společné jídelně kibucu, mnohé lidi navštěvovali – a to vše zrovna, když naše republika slavila 100 let. Byl to zvláštní čas. Bylo to praktické i symbolické. Bylo to české i izraelské. Náš tým slavil české výročí prací v lese v Izraeli. Do lesa za námi přijelo mnoho návštěv, mimo jiné Česká televize natočit pár záběrů. Fořt, který nám zadával práci, se smál, že prý netušil, že jsme v Izraeli takové celebrity. Což nejsme, jen chceme prokazovat lásku k Izraeli. Lásku vás, kteří máte Izrael na srdci.

Na několika fotkách představíme, co jsme v Masarykově lese dělali. Splnili jsme, co nám zadali, a ještě něco navíc. Už v lednu jede další naše skupina, tentokrát na Karmel. Pak vám zase přineseme zprávy. Díky za podporu a přejeme vám Boží požehnání.

Za tým Pomoc lesům na Karmelu
Ing. Karel Káňa

Pracovní týmy v Izraeli můžete podpořit prostřednictvím čísla účtu 1057340/2060, v.s. 3301.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.