Kavkaz – slzy bolesti

Naprostá bezmoc. Slzy, smutek a bolest, tak lze ve zkratce popsat situaci jedné rodiny. Ztráta nejbližších způsobila Zaremě velký šrám na duši. Nejprve zemřela následkem prošlé očkovací vakcíny dvouměsíční holčička a před několika lety zemřel i její manžel. Zarema zůstala se svým synem sama a poté, co prodělala dva infarkty, jen zázrakem zůstala naživu. Nyní jí však diagnostikovali rakovinu ženských orgánů a během léčby se ještě navíc nakazila žloutenkou. A aby všech špatných zpráv nebylo málo, onemocněl rakovinou i její desetiletý syn, který by měl správně chodit do čtvrté třídy, ale vlivem všech chemoterapií a časté hospitalizace v nemocnici je stále ve druhé třídě. Celá situace má také vliv na jeho psychiku.

Odmítnutí. Zarema pochází z Ruska, vystudovala ekonomickou univerzitu v Tomsku a její první manželství nedopadlo dobře. Její manžel měl problém s alkoholem a často jí ubližoval, proto se s ním rozvedla a odešla k matce. Po mnoha letech poznala svého druhého manžela Magomeda. Bohužel hned po svatbě nastaly v manželství potíže způsobené osetinsko – ingušským konfliktem, který je dovedl k naprosté chudobě. Jejich dům zničila bomba, a proto se stěhovali z místa na místo po různých bytech a slumech. Všechny těžkosti se vážně podepsaly na manželově zdraví, až nakonec svým nemocem podlehl. Vzhledem k tomu, že žili v muslimské oblasti a sám Magomed byl muslim, i Zarema konvertovala k islámu. Po smrti musela nosit hidžáb – muslimský šátek, protože si na ni jinak lidé ukazovali prstem a nazývali ji marnotratnou ženou – prostitutkou.

Nyní se Zarema potýká se spoustou dluhů. V současné době žije se synem Ahmedem ve starém přívěsu v nelidských podmínkách. Toto bydlení jí poskytli manželovi příbuzní, neustále však na ni naléhají se slovy, aby se brzy vystěhovala. Kam se však má takováto žena s dítětem uchýlit? Vlivem dluhů nemá připojený plyn a hrozí i odpojení elektřiny. Bohužel žádné peníze na zaplacení dluhů nemá. Dostává jen peníze na svého syna ve výši 7 tisíc rublů, které jen tak tak vystačí na přežití. Ahmed denně potřebuje drahé léky, nemluvě o tom, že sama Zarema potřebuje léky a nákladnou léčbu. Ahmed by také potřeboval školní uniformu, psací potřeby a školní pomůcky. Ve škole se stydí, protože se mu děti posmívají. Úřady této rodině pomáhat nechtějí, protože žili v Osetii a manžel byl Inguš, na druhé straně ani ingušské úřady nechtějí pomoci, protože Zarema je Ruska, tedy bezvýchodná situace.

Během našeho setkání jsme Zaremě nabídli modlitbu, s níž nadšeně souhlasila. Když jsem na ni položil ruce, uvědomil jsem si, že často hovoříme o Božím slově, ale zapomínáme na to, že je v něm život a přináší pomoc. Proto i my musíme jednat a musíme pomoci, stejně jako Kristus pomohl nám.

Zarema sní o tom mít krávu, aby Ahmed mohl pít mléko, a touží důstojně vypravit svého syna do školy, mít vlastní střechu nad hlavou, ale nejvíce ze všeho touží po uzdravení, protože pokud se nestane zázrak, bude muset Ahmed brzy odejít do dětského domova.

Pokud máte touhu podpořit Zaremu a jejího syna v projektu Kráva do každé rodiny, použijte prosím číslo účtu 1057340/2060, variabilní symbol 1101.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.