Řecko – Dopisy z Tesaloniky

Dobrovolníci denně sloužící lidem v nouzi.
Centrum pro uprchlíky. Chtěli bychom vás informovat o práci v tesalonickém „Care Centrum“ pro uprchlíky, kam pravidelně jezdí tým pod vedením Janise Vasilopulose, vysílaný českou Nehemií.

Pomoc lidem. Počet lidí, kterým poskytujeme pomoc, znatelně vzrostl na 340 denně. Představte si, že dokonce každý týden dochází na bohoslužby přibližně 700 lidí! Všem našim návštěvníkům nabízíme teplé a studené nápoje. Těm, kdo potřebují, rozdáváme oblečení a nabízíme možnost si vyprat a usušit své vlastní prádlo v pračce a sušičce. V průběhu všedního dne 50 – 60 lidí využívá naše sprchy s teplou vodou. Jsou to převážně lidé bez domova, cizinci, kteří nejsou registrováni jako uprchlíci, ale jako přistěhovalci. Skutečnost, která jim neumožňuje přístup ke službám či bytovým programům provozovaným nevládními organizacemi či financování z OSN.

Pomoc i v nemoci. Díky ochotným dárcům jsme mohli pomoci také jedné rodině, která k nám pravidelně se čtyřmi dětmi do centra dochází. Matce diagnostikovali velký nádor na děloze, a proto potřebovala rychlý zákrok, který se úspěšně zdařil v Nemocnici sv. Lukáše.

Boží jednání je rozmanité a působivé. Pán Bůh nám posílá do cesty lidi, kteří nám chtějí pomoci! V březnu přišel do Centra neznámý muž, který nám da- roval velké množství pánského oblečení. V tuto chvíli to byl drahocenný a velmi potřebný dar! Při děkování jsme zjistili, že mu jeden místní náhodně doporučil naše Centrum!

Biblické poselství pro všechny. Každý den v našem Centru během otevírací doby přinášíme křesťanské poselství v angličtině a arabštině, které velmi často končí zajímavou diskuzí, a máme radost i ze zpětných pozitivních ohlasů. Dokonce přicházejí i Pákistánci s touhou poslechnout si naše poselství i ve svém jazyce! Díky zájmu a dobré atmosféře jim pak v osobních rozhovorech naši dobrovolníci vyprávějí svá svědectví o Ježíši Kristu jako svém zachránci.

Jsme obzvlášť vděční za dary v podobě oblečení, jídla apod., které pak následně rozdáváme uprchlíkům. Jsme také Bohu vděční za nové rozvody teplé a studené vody a za všechny, kteří aktivně reagují na naše potřeby.

Potřebujeme vás samotné. Naše Centrum je zaštítěno Řeckou evangelikální aliancí, ale nemá podporu od žádné oficiální agentury ani od vlády. Pracujeme s dary jednotlivců a řeckých evangelických sborů a také církví a misijních organizací. Jsme závislí na skupinách zahraničních dobrovolníků. Momentálně potřebujeme k zajištění celého provozu 30 dobrovolníků. Neustále potřebujeme vaše modlitby, finanční pomoc a ještě mnohem více – vás samotné jako praktickou pomoc, která nejenže pomáhá naplnit potřeby uprchlíků, ale přináší radost a požehnání s možností projevit Boží lásku lidem v těžkostech.

Z dopisu ředitele Evangelické aliance
George Kaloterakis

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.