Kavkaz – smutek se proměnil ve šťastný smích

Nashik a Asmer. Existuje okřídlená fráze, že i malý dům s teplým rodinným krbem může přijmout celý vesmír. Historie rodiny Nashika a Asmer z vesnice Voschod
2 odhaluje posvátný význam tohoto výrazu. Pervanaevovi mají čtyři děti, dvě z nich jsou adoptované.

Bolest i naděje. Matka Asmer je duší rodinného krbu, který obklopují všechny děti. Nashik a Asmer dychtivě čekali na narození prvorozených dvojčat. Děvčátkům dali rodiče ještě před porodem jména Albína a Alana, ale protože byl porod velmi obtížný, musela se mladá rodina vyrovnat s bolestivou ztrátou. Alanu se nepodařilo lékařům zachránit a Albína měla vážné poporodní komplikace. Asmer tedy bojovala o její zdraví a pravidelně podstupovali léčbu v místní nemocnici, díky čemuž Albína přežila. A pak se jednoho dne stalo, že se v nemocničním pokoji na vedlejší posteli objevilo maličké šestidenní miminko, které jeho matka odmítla.

„Bezmocný drobeček – opuštěný, zrazen nejbližší osobou, svou matkou. Pro mě to byl šok,“ vzpomíná Asmer. „Nevím, jak to vysvětlit, ale v srdci jsem cítila, že je to naše dítě. A když jsme s manželem začali vyřizovat dokumenty k adopci, zjistili jsme, že naše setkání s dítětem v nemocnici nebylo náhodné. Byli jsme ohromeni, když jsme viděli dokumenty dítěte. Ukázalo se, že jméno dívky je Alana a její biologičtí rodiče se jmenovali stejně jako já a můj manžel – Nashik a Asmer. Ano, byla nám poslána jako dárek za utrpení, které jsme zažili, když jsme ztratili první dítě Alanočku.“

Starší bratr. Takže v přátelské rodině Pervanaevů se objevilo první adoptované dítě. Brzy se ukázalo, že má staršího bratra Murada, který byl vychováván v nápravné internátní škole ve vesnici Dur-Dur.

Další člen rodiny. Pervanaevovi začali chlapce navštěvovat a brzy se spřátelili natolik, až rodinná rada rozhodla: „Tyto děti nemohou být odděleny.“ Asmer musela uplatnit maximální množství pedagogických schopností k přesvědčení Murada, aby se šel učit do normální školy. Celá rodina mu pomáhala zvednout sebevědomí a povzbuzovala jej v překonávání všech překážek ve vzdělání. Teď je vše v pořádku!

Pervanaevovi tráví s nadšením společný čas, pořádají rodinné oslavy, výlety do přírody. „Samozřejmě, být matkou čtyř dětí není snadné. Ale nedovedu si představit jiný život. V domově by měly zaznívat dětské hlasy a smích. Toužím po tom, aby naše děti vyrostly v přátelské, odpovědné, čestné a šťastné lidi,“ přiznává Asmer.

Rodině jsme darovali krávu a díky této pomoci můžou děti zdravě růst, aby se v budoucnu staly oporou matky a otce, a možná i těch lidí, kteří jsou bezmocní. Sousedé, kteří viděli předání krávy, se radovali a kývali hlavou na znamení, že jsme si vybrali tu správnou rodinu.

Pokud máte touhu podpořit projekt Kráva do každé rodiny, použijte prosím číslo účtu 1057340/2060, v. s. 1101.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.