Izrael 2018

Náš pracovní tým. Pod tímto nadpiskem jsem si vedl přípravu na letošní pracovní výjezd do lesů na Karmelu. „Izrael 2018“ se připravoval v celém roce 2017. Za Boží vedení jsem byl vděčný zejména co se týká výběru lidí do týmu. Jedné zářiové neděle jsem odjel do Hošťálkové na setkání s bratrem, který měl zájem jet. Přišli dva. Na oba mi Pán ukázal. Tak se dostali do týmu Jarek a Jan. Kromě nich jel student medicíny Filip, a Michal, který je v projektu od počátku.

Medika jsme nakonec nepotřebovali :), nikdo se neřízl, žádná zranění, za což jsme Pánu vděční. Zato se v týmu bohatě uplatnili dva bývalí dřevorubci, za kterými ostatní tři vyklizovali vytěžené dřevo a klest. Letos jsme dosáhli rekordu ve věkovém rozpětí týmu: 21-66 let. A sedělo nám to spolu! Posunuli jsme se také co do pracovního výkonu. Zvládli jsme odstranění nárostů v lesním odpočinkovém areálu (cca 1 ha), probírku v borovici na ploše 1,5 ha a nahodilou těžbu na dalším 1,5 ha. Pokud byste to chtěli vidět na mapě, první plochu najdete na maps.google pod názvem Lower Parking Ofer Forest, další dvě plochy jsou v lese mezi vesnicemi Kerem Maharal a Ofer. Pracovní nasazení a rychlost při práci s pilou vydržely až do konce druhého týdne.

Fořt i hajní se chodili v pracovní době i večer dívat, co je hotovo, a vyjadřovali, že jsme dobří pracovníci. Tak za to jsme rádi, nechceme udělat našemu Pánu ani našemu národu ostudu. Jako „Češi“ už jsme tam za těch 8 let zapsaní. Letos s námi sepsali článek do internetových novin KKL, který si můžete anglicky přečíst na této adrese. Snad vlivem naší špatné angličtiny nebo nepochopení paní novinářky však článek obsahuje věcné chyby (což je pro novinové články typické).

Co bylo letos výjimečné? Počet návštěv. To bylo tolik pozvání, že náš šofér, kterého nám dali k dispozici, byl kolikrát i rozmrzelý. Odpoledne a večery trávil čekáním, až skončíme návštěvu. To však byla jediná stinná stránka. U místních lidí bylo fajn. Spolu jsme se smáli i vedli vážné rozhovory. Našli si na nás čas, přestože mají pracovní tempo vražednější než u nás. To nám bylo vzácné. Letos jsme osobně poznali novou koordinátorku KKL pro střední Evropu i nového ředitele karmelských a galilejských lesů, člověka, který má vizi. Bavili jsme se o budoucnosti naší služby v lesích Izraele. Očekáváme na příští rok, co má Pán připravené. Dál chceme být těmi, kteří milují, pomáhají a žehnají Izraeli. Hledáme takové, abychom je vzali s sebou. Jsme ochotní zapojit i jiné národy.

Projekt „Pomoc lesům na Karmelu“ dostal od vás čtenářů vysokou finanční podporu. Nemůžeme v tom nevidět Boží přízeň a jsme hluboce vděční. Děkujeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.