Pekárna v Severní Koreji

Děkuji všem, kteří ať už pravidelně či jednorázovou částkou podporují naší práci v Severní Koreji. V dnešní době, kdy se situace v zemi opět zhoršila, jsme vděční za každou korunu, která dětem v Severní Koreji přináší změnu a lepší život.

Současná situace v Severní Koreji připomíná devadesátá léta, kdy země trpěla velkým hladomorem a stovky tisíc lidí tehdy neměly co jíst. Nyní však hrozí podobný hladomor, způsobený špatnou sklizní v roce 2019 v důsledku přírodních katastrof, jako jsou sucho a povodeň. Probíhající embargo navíc v zemi způsobuje problémy.

Jaká je tedy dnešní situace? Nyní je v zemi 11 milionů podvyživených lidí (45,8%) a 19,8 miliónu lidí, kteří mají pouze jednodruhovou stravu (80%). Sklizeň byla v roce 2019 o 11% nižší než v předchozím roce. V roce 2019 tedy chybí 1,4 milionu tun potravin.

V Severní Koreji je špatně rozvinuté zemědělství, nedostatečný přísun pitné vody a nedostatečná zdravotní péče. Nemoci typu TB jsou na vzestupu a navíc embargo ztěžuje nutně potřebný dovoz surovin.

Kvůli špatné situaci se zásobováním a absencí většiny Číňanů, kteří do země v posledních letech investovali, je naše práce ceněna více než kdy jindy. Dalším důležitým pilířem je továrna na hnojiva, která je v rámci nového řízení také dobře vyvinutá a soběstačná.

V současné době je 14 000 chlebů a 20 000 hrníčků sójového mléka (11 000 zajišťuje švýcarská AVC spolu s českou Nehemií) distribuováno 5 dní v týdnu v 68 školkách, mateřských školách a základních školách.

Všechny projekty dosud běží dobře. Dodávky základních surovin, jako je mouka, cukr, máslo atd., jsou dodávány výhradně z Ruska. Čína se striktně drží embarga.

V Onsongu je v provozu 1 pekárna + 1 továrna na sójové mléko pro 3 000 dětí. V Sonbongu je v provozu 1 pekárna s kapacitou 5 000 chlebů a 1 továrna na sójové mléko pro 5 000 dětí. V Rasonu je pekárna pro 3 000 chlebů a továrnu na sójové mléko pro 3 000 dětí podporuje Norsko.

Díky, že v tom stojíte s námi!

Za 130 korun je pokryta strava jednoho dítěte na celý měsíc v podobě jednoho bochníku chleba a hrnku sójového mléka. Pokud byste se také rádi připojili do pomoci dětem v S. Koreji, prosím, použijte č. ú. 1057340/2060, v. s. 1301.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.