Může hrnčíř změnit svět?

Leonard Dober byl prostý člověk, který se živil jako obyčejný hrnčíř. Řemeslo mu předal jeho otec a dost pravděpodobně předpokládal, že se jako hrnčíř bude živit až do konce svého života.

Také pravděpodobně nikdy nepřemýšlel, že by vůbec někdy opustil Německo, kde se v roce 1706 narodil. Ve svých 17 letech se dostal do sboru Moravských bratrů v Herrnhutu, kde svůj život odevzdal Kristu. Následujících osm let žil běžným životem hrnčíře až do momentu, kdy uslyšel z úst hraběte Zinzendorfa vyprávění o misijní práci mezi otroky v Karibiku.

Svědectví bývalého otroka Anthonyho Ulricha o tom, že drtivá většina otroků nikdy neslyšela evangelium, pak definitivně zažehlo misijní plamen v srdci Leonarda Dobera. Spolu se svým přítelem Tobiasem Leupoldem, který cítil stejné povolání, byli odhodláni vycestovat na ostrov Svatý Tomáš, aby přinesli evangelium místním otrokům.

Prvotní reakce Leonardova pastora byla, že se nikdy s ničím podobným nesetkal a že Leonarda ani Tobiase rozhodně nevnímá jako vhodné kandidáty k takovému úkolu.

Poslušnost. Posléze vedení církve požádalo Leonarda Dobera, aby sepsal důvody, proč chce do Karibiku odcestovat. “Chci být poslušný, protože jsem přesvědčen, že tito lidé potřebují slyšet evangelium! Nevím, zda budu mít úspěch, ale vím, že chci být poslušný! Protože evangelium má být hlásáno ztraceným.” Tato slova byla hlavním poselstvím dokumentu, který Leonard Dober tehdy sepsal.

Nicméně jeho přítel Tobias Leupold doznal, že se necítí připraven podstoupit tak náročný úkol, a proto na jeho místo byl vybrán David Nitschmann, rodák ze Suchdola nad Odrou.

Přes prvotní zamítavý postoj vedoucích herrnhutského sboru byli oba mladí muži zhruba po roce vysláni do Karibiku jako vůbec první misionáři Moravanů.

Obrovské nasazení. 20. října 1732 odešli s požehnáním hraběte Zinzendorfa do dánského Copenhagenu, kde nastoupili na loď mířící na ostrov Svatý Tomáš. Jejich nasazení šlo tak daleko, že byli odhodláni se dobrovolně prodat do otroctví, aby se tak co nejvíce přiblížili těmto lidem. Po dvou měsících od vyslání jejich nohy konečně stanuly na cílovém ostrově. Postupně začali zvěstovat evangelium místním otrokům a jejich úsilí mělo značný úspěch. David Nitschmann se po několika týdnech vrátil zpět do Německa, neboť jeho cílem bylo Leonarda jen doprovodit a pomoci mu se zde usadit.

Lavina nových misionářů. Leonard ve své misijní práci pokračoval několik let a po jeho vzoru se doslova strhla lavina dalších moravských misionářů, kteří postupně zaplavili celý svět. Přestože sbor Moravanů v Herrnhutu nebyl velký, misionáři tehdy odcházeli do Izraele, Tibetu, Indie, Grónska, na Aljašku. Jejich vlivem se evangelium šířilo do Velké Británie, Holandska a Severní Ameriky a do mnoha dalších zemí. Žádná cena pro ně nebyla dost vysoká, aby ztracení mohli slyšet…

V Karibiku práce pokračovala déle než padesát let. Moravané pokřtili více než 13 000 lidí a založili sbory na Jamaice, na Barbadosu, Panenských ostrovech a na dalších místech.

Na ostrově sv. Tomáše existuje dodnes mnoho sborů, které jsou výsledkem misijní práce “obyčejného hrnčíře”, který se rozhodl, že bude poslušný! A nejen zde, ale na mnoha místech jsou patrné stopy Moravanů, kteří chtěli být poslušní. Například v Indii je dodnes církev nesoucí název Moravian Church. V Tibetu, Kašmíru a na dalších místech Asie jsou dodnes školy nesoucí název Moravian.

Dnešní doba je v porovnání s dobou, ve které žil Leonard Dober, zcela jiná. Nicméně fakt, že i dnes Bůh hledá úplně obyčejné hrnčíře, kteří chtějí být jen poslušní, se vůbec nezměnil!

Stejně jako v době Moravanů i v dnešním světě žijí miliony lidí bez toho, aniž by někdy tito lidé slyšeli evangelium. Přesněji řečeno je to více než 7 000 národnostních skupin představující 3,1 miliardy lidí této planety.

V NF Nehemia toužíme mobilizovat církev k zasahování míst, kde lidé nemají možnost slyšet evangelium. Toužíme pomáhat lidem, kteří uslyší volání stejně jako Leonard Dober, vyjít na misijní pole.

Chceme být misijním partnerem, který pomáhá lidem vstupovat do příležitostí zasáhnout nezasažené.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.