Šití – extra motivace v Tanzanii

Motivace. Už několik let jezdí můj otec (Karel Fridrich)do Afriky a bere s sebou týmy, aby spolu pomáhali misionářům a místním křesťanům, a já jsem jeho cesty vždycky se zájmem a modlitbou sledovala. Pak se rozhodl vzít do Tanzanie mamku a nejmladší sestru Sašu, aby jim ukázal, co vlastně v Africe dělá. A také aby Saše ukázal žirafy. Rozhodla jsem se k nim přidat a měla jsem k tomu extra motivaci.

Na misijní konferenci v Kralupech jsem se setkala se sestrami Drotleffovými. Jedna z nich, Tina, je vedoucí
v dětském domově v Morogoro. Tehdy jsme se bavily o tom, že by stálo za to využít zkušenosti s šitím, a naučit něco vychovatelky v dětském domově (mamas).

Nadšení pro šití. Protože jsme nevěděli přesně, jak to bude vypadat, jeli jsme do Afriky vybavení jehlami, nitěmi, háčky, přízí a olejem na šicí stroje. K tomu jsem přihodila ústřižky látek a papírové šestiúhelníkové šablony. Ty se mi nakonec hodily nejvíc, protože jsem místní mamas a některé děti během odpolední učila, jak používat papírové šablony na techniku patchworku, který se dá šít ručně. Děti to celkem rychle vzdaly, ale mamas šití nesmírně bavilo a byly rády za novou činnost pro volný čas, jinak jsou totiž hodně zaměstnané péčí o děti a prací kolem nich. Byly odhodlané v šití pokračovat i po našem odjezdu, tak uvidíme, jak to dopadne.

Opravené stroje. Taťka mezitím opravil šicí stroje a mamka mu je testovala, čímž udělali velikou radost míst-
ním dobrovolnicím, které tu a tam potřebují něco zašít, ale každá švadlena zná situaci, kdy sedí za šicím strojem a spodní nit se začne sukovat nebo se horní nit trhá… takže šicí stroje byly zprovozněny a mamka mohla pomoct zkrácením dlouhých závěsů, prostě věci, na které
v běžném provozu dětského domova není čas.

Rozhodně to byla skvělá zkušenost. Viděli jsme obrovské nasazení, s jakým se místní mamas a německé dobrovolnice starají o děti. Taky jsme viděli práci našich a dalších pracovních týmů, které pomáhají, aby dětský domov dobře fungoval… Koneckonců během té doby taťka stihl zabetonovat nový chlapecký záchod, obložit ho a připravit na pokládání dlažby.

No, a nakonec jsme viděli i vytoužené žirafy a zjistili, že když dojde na věc, tak si české děti nezadají v ušmudlanosti s africkými…

Nf Nehemia již pátým rokem pořádá pracovní výjezdy do různých zemí světa. Pokud byste se rádi jakkoliv zapojili, kontaktujte naši kancelář office@nehemia.cz. Pokud máte touhu podpořit některé pracovní výjezdy, použijte prosím číslo účtu 1057340/2060, v. s. 3000.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.