Ukrajina – Nezlomní a plní naděje

Zhroucené zdravotnictví, požáry na východě, konec války v nedohlednu. Jen některé z mnoha potíží, kterým čelí naše ukrajinské projekty. Pomoc nejpotřebnějším a přinášení dobré zprávy o Ježíši však pokračuje o to intenzivněji.

Všechny vás zdravíme z Ukrajiny! Sebekrásnější místo na Zemi ti nikdy nebude tak blízké jako tvá rodná země. Místo, kde ses narodil, rostl, učil se, kde jsou tvoji příbuzní a známá zákoutí, má vždy ve tvém srdci zvláštní význam.

Ukrajina, nádherná země na východní hranici našeho světadílu, kde žijí překrásní a talentovaní lidé, je nejrozsáhlejším státem Evropy. 70 let komunistického otroctví však bohužel nadlouho zatížilo myšlení a atmosféru naší společnosti, rozeselo do lidí zlobu, nedůvěru a strach.

Pozůstatky staré ideologie mají dodnes své následky ve všech sférách života naší země. Kvůli této otupělosti, bídě a smutku mnozí naši zemi opouštějí s přesvědčením, že je to depresivní a neperspektivní místo, kde se nedá žít. Na druhou stranu díky Ježíši Kristu však zde Bůh založil mnoho církví a daroval naší zemi mnoho vydaných křesťanů, kteří se za ni upřímně modlí.

Nehledě na mnohé těžkosti a výzvy těchto dní jsme díky Bohu nezlomní. S vědomím, že nás Bůh nikdy neopustí, zůstáváme plní naděje.

Zde je několik skutečností z našeho života: Rok 2020 se po celém světě nese ve znamení boje s virem Covid19 a Ukrajina není výjimkou. Mnoho zemí bojuje, aby se nezhroutil jejich zdravotní systém a snaží se pro své obyvatele udělat první poslední, ale obyvatelé Ukrajiny zůstali v tomto boji osamoceni. Na vlastní pěst, bez pojištění a jakékoliv státní podpory lidé léčí sami sebe. Co se týká našeho zdravotnictví, nemáme již o co bojovat. Naprosto se totiž zhroutilo už před 30 lety. V této pohnuté době pandemie už sanitky nevyjíždějí ani k vážným případům. Testy na přítomnost viru stojí nemalé peníze a ti, kdo je potřebují, si je musí zaplatit. Milí přátelé, pokud je vaše situace lepší než na těchto fotografiích, poděkujte Bohu a prosím, nezapomeňte se přitom přimlouvat za lidi na Ukrajině.

Aby toho nebylo málo, na podzim zuřily silné požáry, v jejichž důsledku bylo zničeno sedm vesnic v Luhanské oblasti na východě země. Oheň nabyl takové intenzity, že lidé nebyli schopni zachránit nic víc, než své holé životy. Mnoho lidí tak zůstalo naprosto ožebračeno. Přišli o své domy, auta, ale chybí jim i oblečení a ostatní věci nutné k životu. Ani po dvou měsících zatím nezískali od vlády žádnou podporu. Díky dobrovolníkům z našich církví se k nim však dostala humanitární pomoc. Věřící uspořádali sbírky financí i stavebního materiálu, které jim slouží k pomalé obnově jejich domovů. Každý pomáhá, jak může. Někdo fyzicky, jiný materiálně, ostatní modlitbou.

Na východě navíc stále pokračuje vojenská agrese proti naší zemi. Situace je i nadále velmi složitá. Všichni věřící se proto nepřestávají modlit za mír pro Ukrajinu.

Naši drazí přátelé a partneři, patří vám veliké díky za vaši podporu a modlitby. Společně s vámi se můžeme účastnit projektů namířených k těm nejpotřebnějším, slabým, nezabezpečeným a zranitelným. Spolu s touto pomocí přinášíme do jejich domovů a srdcí i dobrou zprávu o záchraně skrze Ježíše.

Na tomto velikém díle můžeme pracovat společně s vámi. S vděčností proto vyhlašujeme všechno Boží požehnání nad českým národem, zdraví pro každou vaši rodinu a duchovní růst pro každého z vás! Bůh je s námi!

„A hle, já jsem s vámi po všechny dny až do skonání tohoto věku.“ (Mt 28:20)

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.