Vstříc žíznivému

Ten, kdo již někdy byl mezi uprchlíky a slyšel jejich svědectví života v zemích, ze kterých utíkají pryč, snáze porozumí tomuto slovu od proroka Izajáše. Ukazuje na Boží Otcovské srdce, které miluje člověka a chce, aby bylo člověku pomoženo. Vybízí obyvatele jednoho místa, které si žije v klidu a míru, aby šli naproti těm, kteří utíkají z válkou zmítané oblasti, protože oni potřebují pomoc. Mají hlad a žízeň, trpí bolestmi a strachem o svůj život. Jsou na cestě jako štvanci, mají obavy o svoji budoucnost.

My jsme tomuto slovu porozuměli a rozhodli jsme se znovu vyjet do řeckého města Patras, abychom pomohli lidem, kteří utíkají ze svých zemí proto, že je tam válka, že tam působí různé teroristické skupiny, které ohrožují jejich životy.

Znovu jsme se mohli setkat s mladými lidmi, kterým jsme pomáhali v jejich těžkých situacích. Z Boží milosti jsme jim mohli poskytnout pomoc tím, že jsme jim dali najíst, napít, že jsme některé oblékli, obuli a že jsme jim mohli svědčit o Pánu Ježíši Kristu. Úžasné chvíle jsme mohli prožívat, když jsme hráli a zpívali o Ježíši v muslimském prostředí, když jsme vyvyšovali Ježíše Krista nad jejich životy, když jsme se s nimi modlili za jejich potřeby, když jsme jim žehnali do jejich životních situací. Jejich vděčnost byla pro nás velkým povzbuzením a ujištěním, že naše práce v tomto městě bude dál pokračovat do té doby, dokud tam budou lidé, kteří potřebují pomoc, ať již jsou z kterékoliv země, ať již je jejich víra jakákoliv.

Jsme rádi, že se tito lidé na své pouti do Evropy mohli setkat s křesťany, s jejich otevřeným srdcem k pomoci a zájmu o ně. Že mohli slyšet evangelium. A tak jako v podobenství o rozsévači, kdy některá zrna padla do dobré půdy a vydala úrodu, tak věříme tomu, že slova evangelia u některých lidí padla do dobré půdy a vydá časem svoji úrodu.

A krom těchto úžasných věcí v Řecku mají taverny a v těch tavernách nehorázně dobře připravují souvlaki a jiné dobroty.
P. Vašát

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.