Z temnoty do světla!

br. golub s rodinouZdravím vás, drazí bratři a drahé sestry z Apostolova. Než začnu psát, chci vám popřát milost od Pána Ježíše Krista, lásku Boží a společenství svatého Ducha se všemi vámi.
Nejprve vám napíšu svědectví o pastorovi Sergeji z mladé církve v Dněpropetrovsku. Nedávno jsem se s ním setkal, a společně sloužil v rehabilitačním centru a ve vězení. Tam jsem měl možnost mluvit a modlit se s jedním bratrem, který sedí ve vězení již 17 let.
V minulosti bratr Sergej pracoval jako právník, ale nyní vytahuje z temnoty na světlo zločince a bezdomovce. Sergej spolu s týmem slouží lidem ve vězení, v léčebnách a na ulicích. Mají rehabilitační středisko pro závislé lidi a malý sbor. Sergej dříve pomáhal těmto lidem prostřednictvím státního fondu. Navštěvoval děti, předával jim pozdravy a dárečky od jejich otců, kteří dlouhou dobu seděli ve vězení, protože nechtěl, aby se roztrhla pouta mezi otci a jejich dětmi. Tuto službu nedělali jen v Dněpropetrovsku a jeho okolí, ale i v Doněcké oblasti. Mnoho těchto mužů mělo své rodiny na separatistickém území. Loni v červnu jel tyto rodiny navštívit. Na jednom z blokpostů ho však zadrželi. Myslel si, že je to nedorozumění. Přivezli ho k veliteli separatistů, a tam mu konečně došlo, že je zle. Okolo něho bylo mnoho ozbrojených vojáků, všude byla vidět krev lidí, které vyslýchali. Některé bili až do ztráty vědomí a některé i zastřelili. Vysvětlil jim, jakou službu dělá a proč na separatistické území přijel. Po chvíli čekání mu však jedna mladá žena v uniformě velmi nahlas řekla: „Vím, proč jsi tu! Ty prodáváš děti na orgány!“ Vojáci se na něho vrhli a začali ho bít pažbami samopalů, polámali mu žebra, dali mu pouta a hodili do sklepa. Několik dní nedostal jídlo, jen trochu vody. Když pochopil, že se odtud jen tak nedostane, začal volat k Bohu. Prosil Ho, aby si ho k sobě vzal. Nechtěl zažít kruté mučení, které viděl kolem sebe. Jednou jich ve sklepě sedělo více než dvacet. Bůh ho však posilnil a strach ze smrti odešel. Začal s nimi mluvit o Bohu a modlil se s nimi. Všichni vyznávali své hříchy a každou chvíli se modlili. Mnohé zajatce odváděli pryč a již se nevraceli zpět. Plastová pouta mu rozřezala kůži na rukou a prořezávala maso. Při této ukrutné bolesti volal k Bohu, aby ho odtud vzal, že tu bolest nevydrží. V noci se však něco stalo. Když spal, přišel k němu voják s břitvou a samopalem a řekl mu, aby se k němu otočil zády. Byl si téměř jistý, že mu podřízne hrdlo. Naplnil ho ale naprostý pokoj a tehdy si myslel, že už brzy uvidí Ježíše a přejde do věčného života. Nepociťoval žádný strach. Separatista mu však místo toho přeřezal pouta a odešel. Když se ráno probudil, uviděl, že to nebyl sen, že pouta ležela přeřezána vedle něho a má volné ruce. Všem lidem, kteří tam byli zadrženi s ním, mohl o tomto zázraku říci. S mnohými se modlil modlitbu spasení. Po této příhodě se začal modlit o další zázrak. Přibližně za 2 týdny ho přivedli k výslechu a nakonec řekli, že je to normální člověk a tudíž jej propustí.
Osobní věci však neměl, a jeho občanský průkaz ztratili. Proto jej opět hodili do sklepa a zapomněli na něho. Jednoho rána velmi silně cítil, že má začít křičet jako blázen. Když to udělal, konečně si ho všimli a zavedli k veliteli, kterému vytkl, že na něj zapomněli. Dali mu tedy kávu a peníze na cestu a propustili jej, bohužel však bez občanského průkazu. Na každém blokpostu se proto velmi úpěnlivě modlil k Bohu, aby ho opět nezatkli. Tak došel domů až do Dněpropetrovska.
V zajetí strávil 21 dní, zhubl 8 kilogramů a ztratil naději na život. Nyní však všude vydává svědectví o tom, že nebe je reálné místo, kam touží jít a kde chce jednou být. Bůh žehná jeho rodině
i jeho službě.

Služba v Gruševce
Již pár let náš sbor v Apostolovu pravidelně slouží ve vesnici Gruševka (dříve Leninskoje), která má 3000 obyvatel, s cílem založit církev. Dříve jsme navštěvovali lidi přímo v jejich domovech, modlili jsme se s nimi, povídali si s nimi a pomáhali jsme jim prakticky, jak to šlo, s opravou domu či dovozem oblečení nebo potravin. Lidé jsou k takovým setkáním, pomoci i modlitbě velmi otevření. Od května chceme pravidelně 1-2krát týdně sloužit lidem v této vesnici. Koupili jsme dům, který bychom rádi do zimy předělali na modlitebnu. Chceme také v létě přivézt stan, kde bychom čtyři dny nabízeli lidem evangelium a hovořili o Kristu. Věříme, že Bůh nám dá nové učedníky.

Novinky z Apostolova

V tomto roce jsme přeorganizovali službu mládeže. Nyní sloužíme lidem tři soboty v měsíci v různých částech Apostolova, a čtvrtou sobotu máme normální mládež. Nedávno jsme šli za starostou našeho města, jestli by nám nedal nějaké místo, kde bychom mohli postavit volejbalové hřiště, kde by naši mládežníci mohli hrát volejbal a kam by také mohli zvát své přátele a známé a mohli se také s nimi sdílet o Kristu a říkat jim svá svědectví. Rada města tento projekt schválila a dali nám místo v centrálním parku.
Nyní pracujeme na projektu dětského parku naproti naší modlitebny, kde bude hřiště s houpačkami, prolézačkami, pískovišti, fontánou a lavičkami. Toto místo bude pro všechny lidi, nebude se zde kouřit, ani pít alkohol. Pokud byste se rádi finančně zapojili, budeme nesmírně vděční.
V dubnu jsme uspořádali velikonoční evangelizační bohoslužbu, na kterou jsme pozvali lidi z města i naše sousedy.
V sobotu 21. května naše město oslavovalo výročí. Město nás požádalo o pomoc s programem pro děti. Zahráli jsme proto loutkové divadlo, kde jsme řekli dětem o našem Spasiteli, a pak děti soutěžily nebo skákaly na trampolíně. Nakonec jsme také měli možnost se veřejně modlit za naše město.

Na závěr bych vám chtěl moc poděkovat za vaše modlitby za mír na Ukrajině, za požehnání, ochranu a za smělost ke kázání evangelia.

Bůh vám žehnej.
pastor Pavel Golub ze sboru Svoboda
v Apostolovu.

Službu Pavla Goluba můžete nadále podporovat prostřednictvím čísla účtu 1057340/2060, VS 5101. Děkujeme!

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.