Ukrajina – září 2009

p103014116 let sboru Spasení
Poslední zářijový víkend jsme s Dankou a Pavlem Bubíkem jeli na konferenci ve sboru Spasení ve Vyšneve na Ukrajině. Konference byla jako každý rok velmi požehnaná. Každoročně se do sboru Spasení sjíždějí všichni pastoři ze všech koutů Ukrajiny a na tuto slavnost jsou zváni i významní hosté. Mezi významnými hosty, kterým byla předána plaketa za jejich práci a rozvoj Božího díla na Ukrajině, byla sestra Inge z Německa, která hodně pomáhá dětem v Otčím domě a Hannu Hauka z finské organizace International Russian Radio/Television. Mezi významné hosty patřil i zástupce naší církve Pavel Bubík.p1030078
Jedno svědectví na závěr: Na konferenci vydával svědectví jeden bratr, který byl kdysi narkomanem a při tomto způsobu života se i nakazil virem HIV. Po svém obrácení a vysvobození z drogové závislosti začal pracovat ve stavebnictví a po nějaké době se začal cítit slabý, šel k doktorovi a po odebrání krve se mu zjistilo, že je HIV pozitivní. Na konci srpna se za tohoto bratra modlil jeden pastor z Dněpropetrovska. Když pak šel opět ke svému lékaři, aby se nechal znovu vyšetřit, zjistilo se, že virus zmizel a že je díky Pánu Ježíši úplně zdravý.

Babij Jar
V pátek dopoledne jsme s Romanem Korniykem navštívili památník Babij Jar, kde během dvou dnů, 29. a 30. září 1941, p10209681fašisti zastřelili 33 771 kyjevských židů. Židovská komunita ukrajinské metropole čítala tehdy na 150 tisíc lidí, mnozí stihli uprchnout, mnozí vstoupili do Rudé armády. Většina z těch, co zůstali, si však myslela, že je to začátek jejich deportace. Nikdo netušil, že německé velení rozhodlo o jejich fyzické likvidaci.Shodou okolností jsme se u památníku setkali s pastorem Viktorem. Viktor sloužím Židům, kteří se po válce vrátili zpět do Kyjeva. Strávili jsme na Ukrajině čtyři požehnané dny.

Rozvíjení služby Václava Bednáře
V prosinci loňského roku, když jsme se modlili, kam se přestěhovat a ve které zemi sloužit, mi Bůh řekl, že ještě není čas, abychom se někam stěhovali. To byl pro nás takový zlomový okamžik, abychom se modlili, kam naše kroky budou vést dále. Po setkání s našimi pastory a Bohušem Wojnarem, který zodpovídá za misijní kancelář a pod něhož spadají všichni misionáři AC, jsme se domluvili, že naše služba se rozšíří z Ukrajiny do dalších ruskojazyčných zemí a věřím, že se dostaneme i na málo evangelizovaný Balkán. Samozřejmě, že i nadále budeme sloužit na Ukrajině ve sborech a dětských domovech a budeme pořádat letní misijní výjezdy, ale budeme i prohlubovat spolupráci s našimi i místními sbory na Ukrajině.
Jedním z cílů naší práce u nás bude představit misijní pole našim sborům a pomoci jim více se zapojit do zahraniční misie. Chceme je seznámit s misijními potřebami a případně jim pomoci v jejich službě v
zahraničí.

Vašek Bednář

Práci na Ukrajině můžete podpořit skrze projekt „Podpora dětských domovů a práce na ulici s dětmi – Ukrajina,“, číslo účtu 100 113 352/0300, variabilní symbol 1220. Práci Vaška Bednáře můžete podpořit skrze projekt „Služba dětem Ukrajina (Václav Bednář)“ číslo účtu 100 113 352/0300, variabilní symbol 2500.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zprávy z projektů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.