Vánoční sbírka pro děti v Iráku

VIDEO KE SBÍRCE ZDE.
Můžete darovat online zde

Pomoc jezídským rodinám. Již několik let pomáháme 97 jezídským rodinám a letos v srpnu jsem opět několik z nich navštívil. Jsou to ti nejchudší z nejchudších. Válka je před čtyřmi lety vyhnala z domovů a ze strachu z dalšího pronásledování nevyužili oficiálních uprchlických táborů, ale žijí v malých neoficiálních táborech. Tam však pomoc velkých organizací nesměřuje.

Ovoce pro děti od Vánoc do léta. Jsem rád, že jsme jim mohli požehnat například prostřednictvím projektu čistá voda, kde jsme dali každé rodině vodní filtry, ve kterých se i splašková voda stává čistou. Samozřejmě jsme reagovali jen na ty nejakutnější potřeby a výzvy, jako jsou léky, trvanlivé jídlo (olej, mouka, rýže…), teplé oblečení na období zimy a pořízení hospodářských zvířat. Při posledním rozhovoru s rodiči jsem si všiml touhy dát dětem něco navíc – čerstvé ovoce. Mně osobně se tato výzva dotkla v souvislosti s nadcházejícími Vánocemi, které mám spojené s dostatkem banánů, pomerančů atp… Pojďme se spojit a dát těmto rodinám ovoce od Vánoc až do léta.

Když se modlím za Jezídy, vnímám Kristovou lásku, která nás zavazuje, abychom byli jako Kristus vyjádřený v Žalmu 68:6 – 7 „Hospodin je ochránce vdov, otec sirotků. Osamělým dává Bůh rodinu, vězně vyvádí na svobodu…“

Bolestná událost. V srpnu zde v Iráku proběhla připomínka strašlivého útoku Islámského státu na Jezídy, který se udál před čtyřmi lety. Nikdo přesně neví, kolik Jezídů bylo tehdy zavražděno. Jen v oblasti Sindžáru bylo objeveno 69 masových hrobů. Více než polovina z půlmilionové populace Jezídů v Iráku utekla do zahraničí. 360 000 z nich muselo uprchnout ze svých domovů. Víc než 2 000 dětí ztratilo jednoho nebo oba rodiče. 6 417 Jezídů bylo uneseno, z toho větší část tvořily ženy. Rodiny unesených stále ještě čekají na 3 102 svých blízkých.

I když Jezídové považují svou zemi za svatou, stále se do oblasti již osvobozených od ISIS nevracejí. Důvodů je mnoho. Některé oblasti nejsou zrekonstruovány tak rychle jako jiné oblasti a stále je zde velký tlak mezi různými milicemi a armádami. Říkají, že se tam ještě nemůžou vrátit – raději zůstávají ve stanech, kde se teplota v létě běžně pohybuje kolem 50 stupňů a v zimě jejich stany přikryje i sníh.

Pojďme těmto lidem, kteří se cítí opuštění a osamělí, ukázat Kristovou lásku prakticky.

Nehemia má na místě svého koordinátora, který těmto rodinám pomáhá. Cílem je nasbírat 223 100 Kč.
Náklady na jednu rodinu na půl roku činí 2 300 Kč.
(3kg ovoce týdně)

Připojte se prosím do vánoční sbírky a pomozte jezídským dětem. Použijte číslo účtu 1057340/2060, v. s. 1008. Darovat můžete také online přes www.darujme.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.