Útržek ze života etiopského chlapce

Podpora dítěte, která změnila jeho život.

Surafel má pět sourozenců a jeho rodiče jsou HIV pozitivní. V domě byly časté hádky, až se táta jednoho dne sbalil a odešel navždy z domu. Pro malého a tehdy tříletého chlapce to bylo nepochopitelné. Myslel si, že ho táta už nechce vidět, a tak se cítil nechtěný a v depresích. Začal se uzavírat sám do sebe, ztratil radost ze života a tím i možnost snít jakékoliv dětské sny.

Po rozvodu rodičů bylo pro jeho mámu velice těžké uživit celou rodinu. I přes svou nemoc si však nakonec našla možnost malého přivýdělku na vrátnici. Bohužel 400 birrů (v přepočtu 380 Kč) měsíčně na pokrytí všech rodinných nákladů nestačilo. Doma měli často nedostatek, a to v malém dítěti jen upevňovalo pocit, že je nemilovaný a nikdo o něj nemá zájem.

Chyběl mu táta, což se později projevilo i na jeho psychice. Ztrácel chuť do života a své neúspěchy ve škole řešil absencí, protože v ničem neviděl smysl.

Právě v tomto období jsme si jeho rodiny všimli a Surafela jsme zapsali do podpůrného vzdělávacího programu Nehemie. Spadal do skupiny těch nejchudších dětí. Když jsme jej přijali do programu, byl vážně nemocný. Pomohli jsme mu zajistit léčbu a celkově naplnili všechny jeho základní potřeby a jeho dětská duše se rozzářila. Získal školní pomůcky, potravinovou pomoc pro celou rodinu, oblečení, boty, školní uniformu a hygienické potřeby a školení pracovníci se mu v našem centru začali více věnovat a pomáhat také s doučováním. Povzbuzují jej, aby tvrdě studoval a nezanedbával školu. Tento den se pro Surafela stal naprosto výjimečný.

Brzy si našel nové kamarády v našem centru a na jeho tváři je vidět radost. Aktivně navštěvuje nedělní školu a nadšeně přijímá i dobrou zprávu o Ježíši Kristu. Později v něj uvěřil a nyní se spolu se svými kamarády učí Boží slovo a těší se na vodní křest. Je mu devět let a do školy nyní chodí rád. Dokonce začal snít i své první sny. Jednou by chtěl být lékařem a pomáhat lidem s podobným onemocněním jako má jeho maminka. Jeho hodnocení ve škole je mnohem lepší, patří mezi děti s velmi dobrým ohodnocením.

Na závěr přikládáme pár Surafelových slov: „Neumím vyjádřit své pocity. Vím, že jsem nyní milován a můj život má cenu. Mám před sebou jinou budoucnost a začínám snít své sny. Nyní přemýšlím už jinak a vím, že mám svou hodnotu. Jsem vděčný Bohu a vážím si svých sponzorů, kteří změnili mou situaci a pomohli mi nasměrovat můj život správným směrem. Mám vás moc rád!“

Kdybyste se také chtěli zapojit a podpořit v Etiopii nějaké dítě ve vzdělávání, napište nám do kanceláře na office@nehemia.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.