Sto tisíc pro lidi v nouzi

V rámci projektu
„Pomoc uprchlickým rodinám z východoukrajinského Donbasu“ jsme koncem června vyrazili na 4. misijní výjezd na Zakarpatskou Ukrajinu. Díky finanční a modlitební podpoře NF Nehemia, misijního fondu AC a sboru AC Varnsdorf (vč. stanice AC v Litoměřicích a dalších dárců) jsme z Boží milosti přivezli na Ukrajinu více než 100 000,- Kč včetně praktických věcných darů.

Cíl letošního výjezdu. Navštívili jsme námi podporované rodiny a finančně podpořili nově vznikající sbor v Berehovu, který založili uprchlíci z Donbasu a jehož pastorem je námi podporovaný br. Roman Kravčenko.

Návštěva rodin. V Mukačevu jsme se setkali s Genadijem a jeho početnou rodinou, setkání bylo velmi vřelé a strávili jsme spolu příjemný den. Na druhý den jsme se setkali také s Romanem Kravčenkem. Ukázal nám svůj pozemek 60 x 100m, který dostanou od státu jako náhradu za jejich dům, jejž zasáhla raketa a zcela jej zničila. Je to zatím rovina zarostlá plevelem a bodláčím, a tak aby se tam dalo zatím něco zasadit, bude potřeba nejprve vše vysekat, odvozit a zorat. Naše finanční pomoc snad už popostrčí schvalovací řízení a pozemek bude oficiálně předán rodině Romana Kravčenka. Po obědě jsme v táborové základně navštívili rodinu Alexandra Soljanyka (pastora Ivana), které jsme také předali dárky i finanční pomoc.

Výcvik RR. Na základně probíhal sobotní výcvik místních Royal Rangers, kteří dopoledne absolvovali překážkovou dráhu spojenou s plazením se v bahně… Nejprve vedoucí a zítra děti. Saša nám též nabízel možnost překonat tuto dráhu, leč nikdo z nás neměl dostatek odvahy a hlavně náhradního oblečení. Jako dárek jsme místní skupině RR předali nový dalekohled na výlety. Jejich radost byla odzbrojující. Večer probíhal na základně duchovní program pro děti. Naše děvčata se programu též zúčastnila. Saša prostě děti miluje a ony ho též mají velmi rády. Všichni jsme z toho měli velmi dobrý pocit. Večer jsme společně připravili oheň a opekli si ukrajinské šašliky. Do penzionu jsme odjížděli až za tmy. Z takovéhoto neformálního setkání byli všichni povzbuzeni.

Ve sboru. Navštívili jsme také shromáždění berehovského sboru. Tento zatím malý sbor jsme finančně podpořili částkou 1 000€, kterou použijí na zaplacení ročního pronájmu sálu, kde se scházejí. Dále jsme měli možnost malinko představit náš projekt v rámci NF Nehemia a našeho domovského sboru AC Varnsdorf. Bratři z našeho týmu Tonda a Petr měli krátké svědectví. Večer jsme se sešli u společného stolu a každý z nás se mohl vyjádřit k tomu, co ho zaujalo a čím byl obohacen během tohoto výjezdu. Mohli jsme si tak uvědomit, že naše pomoc je zde velmi potřebná. Duchovní potenciál těchto bratří, podpořený naší finanční pomocí, se může zmnohonásobit ve prospěch Božího království.

Děkujeme všem, kteří nás podpořili jak duchovně, tak i finančně nebo materiálně na našem výjezdu. Bez vás by naše pomoc nebyla možná. Děkujeme též NF Nehemia za medializaci projektu a za podporu při zakládání sboru v Berehovu.
Jiří a Naďa Kašparovi

Na pomoc uprchlickým rodinám z východoukrajinského Donbasu použijte v. s. 1009.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.